ΛΑΡΚΟ: Αύριο λήγει ο διαγωνισμός χωρίς πολλές προσδοκίες

Όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον

Δεν φαίνεται να βγαίνει λευκός καπνός από την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία σιδηρονικελίου, τη ΛΑΡΚΟ, καθώς αύριο 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Τα σενάριά για τη τύχη της εταιρίας παραμένουν δύο: Ή πωλείται μέσα απο τη διαδικασία ειδικής διαχείρισης που έχει εγκρίνει η Ε.Ε. (έτσι θα σβηστούν πρόσημα και κρατικές υπό ανάκτηση ενισχύσεις) ή οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί που διενεργούνται από το ΤΑΙΠΕΔ (μίσθωση εργοστασίου) και τον Ειδικό Διαχειριστή (μίσθωση μεταλλείων) θα καταστούν άγονοι και ο Ειδικός Διαχειριστής θα κηρύξει την εταιρία σε πτώχευση, πουλώντας κομμάτι-κομμάτι το ενεργητικό της.

Όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές, αν και η τιμή του νικελίου κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, στα 35.500 δολάρια/τόνο, έχοντας διπλασιαστεί το τελευταίο πεντάμηνο, ενώ πρόσφατα σημείωσε ιστορικό υψηλό στα 81.530 δολάρια! Η άνοδος της τιμής του μετάλλου και η αυξανόμενη διεθνής ζήτηση αναμενόταν ότι θα προκαλούσαν το ενδιαφέρον διεθνών ομίλων για την εταιρία και τα μεταλλεία σιδηρονικελίου.

Όμως, αντί να υπάρξει συρροή ενδιαφερομένων, οι πέντε από τους αρχικά έξι υποψήφιους επενδυτές έχουν αποσυρθεί. Ως μοναδικός διεκδικητής έχει απομείνει η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ελβετική AD Holdings. Όμως είναι αβέβαιο αν και αυτή θα καταθέσει τελικά δεσμευτική προσφορά.

Επισημαίνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το 55,2% της επιχείρησης, «τρέχει» τον διαγωνισμό πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ (μεταλλείο και μεταλλουργία Λάρυμνας). Ο δεύτερος διαγωνισμός, που είναι υπό την ευθύνη του Ειδικού Διαχειριστή, αφορά την πώληση τριών μεταλλείων σιδηρονικελίου. Στην πρώτη λίστα υποψήφιων επενδυτών υπήρχαν εταιρίες που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν μόνον τα μεταλλεία και να μεταφέρουν το μετάλλευμα προς επεξεργασία σε μονάδα που διαθέτουν στα Σκόπια. Άλλοι δύο αποσυρθέντες υποψήφιοι ενδιαφέρονταν μόνον για τα μεταλλευτικά δικαιώματα, ήθελαν δηλαδή να πάρουν τα μεταλλεία χωρίς να «φορτωθούν» τη ΛΑΡΚΟ, που χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για να καταστεί ανταγωνιστική και κερδοφόρα. Μόνο για την αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας σιδηρονικελίου και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων απαιτούνται επενδύσεις 200.000.000 ευρώ. Για να προχωρήσει η ΛΑΡΚΟ στην παραγωγή νικελίου και να αξιοποιήσει ης ποσότητες κοβαλτίου εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις 400.000.000 ευρώ.

[ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», 30/3/2022]