Συναγερμός για τον επισιτιστικό εφοδιασμό – Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και κυρίως τις πιθανές ελλείψεις στον επισιτιστικό εφοδιασμό. Ήδη τα πρώτα προβλήματα αρχίζουν να καταγράφονται και η κυβέρνηση επιθυμεί να προλάβει τα χειρότερα, καταστρώνοντας ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίσει στη ρίζα του το ζήτημα των ανατιμήσεων που προκαλούν η άνοδος στην παγκόσμια αγορά της ενέργειας και αύξηση στις τιμές συγκεκριμένων πρώτων υλών, με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το σχέδιο που εκπονήθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία και τελεί σε γνώση του πρωθυπουργικού γραφείου έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά:

  • Την απογραφή των αποθεμάτων με στόχο την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας. Στο πλαίσιο αυτό ψηφίστηκε τροπολογία από τη Βουλή που καλύπτει τις «ευαίσθητες» πρώτες ύλες όπως π.χ. λιπάσματα, ζωοτροφές, σιτηρά, άλευρα και σπορέλαια. Πέρα από το ότι θα κατάσχονται όσα τέτοια εμπορεύματα δε θα δηλώνονται, θα υπάρχουν αυστηρά πρόστιμα για το επόμενο τρίμηνο, περίοδο ισχύς της σχετικής νομοθετικής παρέμβασης.

Η σχετική ΚΥΑ θα εκδοθεί τη Δευτέρα και μέσα σε 48 ώρες θα πρέπει να δηλωθούν τα αποθέματα και το σημείο, στο οποίο βρίσκονται.

  • Την αύξηση των εισαγωγών προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη επάρκεια που με τη σειρά της θα οδηγήσει στη συγκράτηση των τιμών. Πρόκειται για μία κίνηση που στοχεύει σε πολύ «ειδικά» προϊόντα όπως το ηλιέλαιο, μια και χώρες-παραγωγοί του προϊόντος αυτού (Ολλανδία, Μολδαβία, Γαλλία) δυσκολεύονται να καλύψουν το κενό που δημιουργείται από το φρένο που έχουν βάλει η Ουκρανία και η Ρωσία, χώρες που κυριαρχούν στο πεδίο αυτό.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλους όσοι πουλάνε με μεγάλο περιθώριο κέρδους. Ήδη τα πρώτα πρόστιμα έχουν «πέσει» σε αλυσίδες τροφίμων, ενώ ο ελεγκτικός μηχανισμός θα περιλάβει και την ενέργεια. Εκεί στο μικροσκόπιο θα μπουν τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Με φόντο τις παραπάνω κινήσεις το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιείται σύσκεψη για το θέμα του επισιτιστικού ανεφοδιασμού υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο τραπέζι θα τεθεί το πλάνο των επόμενων πρωτοβουλιών, μια και η ακρίβεια εξελίσσεται σε μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση.

Αρμόδιες πηγές πάντως ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας σε σιτηρά και φυτικά έλαια στη χώρα μας. Παρόλαυτα όλοι προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, με το Μέγαρο Μαξίμου να θεωρεί τη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος ως τη μεγαλύτερη πρόκληση των προσεχών μηνών.

(Φωτό: Shutterstock)

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κώστα Αλεξανδρή, 27/3/2022]