Ποιες ελληνικές εταιρείες ευνοούνται από την άνοδο στo αλουμίνιο

Η κούρσα των μετάλλων συνεχίζεται αποτυπώνοντας τις διεθνείς εξελίξεις που έρχονται σχεδόν ταυτόχρονα με την μεταπανδημική περίοδο. Η φρενήρης κίνηση στην τιμή του αλουμινίου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME) είναι ενδεικτική και επηρεάζει θετικά όχι μόνο τους διεθνείς κολοσσούς, αλλά και μεγάλες ελληνικές εισηγμένες.

«Η απειλή ότι το εμπόριο ή η παραγωγή εμπορευμάτων επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην κεντρική Ευρώπη είναι το κύριο θέμα που στηρίζει τις τιμές των μετάλλων. Εάν η ένταση κλιμακωθεί περαιτέρω, οι τιμές μπορεί κάλλιστα να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αλλά εάν η κατάσταση εκτονωθεί, τότε τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι πιθανό να εξατμιστούν. Την Τετάρτη, φαίνεται να υπάρχει μια ορισμένη αίσθηση ηρεμίας – είναι αυτή η ηρεμία πριν από την καταιγίδα;» σημείωσε χτες ο William Adams, επικεφαλής της έρευνας για μπαταρίες και βασικά μέταλλα της Fastmarkets.

Το αλουμίνιο σημείωσε νέο ρεκόρ όλων των εποχών στα 3.420 δολάρια εν μέσω μείωσης αποθεμάτων και ανησυχιών για περαιτέρω διαταραχές του εφοδιασμού. Η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία για την Ουκρανία έχει αυξήσει τις προοπτικές επιβολής κυρώσεων σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μετάλλων στον κόσμο, προκαλώντας «βιασύνη» για αποθέματα αλουμινίου σε αποθήκες LME. Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής αλουμινίου, η πανδημία και ο περιορισμός της ρύπανσης εν μέσω των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ανάγκασαν τους παραγωγούς να σταματήσουν την παραγωγή.

Μόλις χθες ο εξορυκτικός κολοσσός Rio Tinto ανακοίνωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη καταβολή μερίσματος στα βρετανικά χρονικά ύψους 7,7 δισ δολαρίων. Αν συμπεριληφθούν τα χρήματα που επιστράφηκαν τον Ιούλιο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, οι επενδυτές της Rio Τinto θα λάβουν συνολικά 16,8 δισ. δολ, για το οικονομικό έτος 2021. Mεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, είναι η κινεζική κρατική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Chinalco, με συμμετοχή σχεδόν 15%, που θα λάβει λίγο περισσότερα από 2,5 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζουμε ότι Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου παγκοσμίως, καθώς εκτιμάται ότι για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 παρήγαγε το 58% των ποσοτήτων του μετάλλου.

Σαφώς κερδισμένος ο Όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος έχει κλειδώσει μέσω hedging για όλο το 2022 το κόστος ρεύματος περίπου στα 38 ευρώ ανά MWH με παρόμοιες κινήσεις και για το 2023, ενώ συγχρόνως προχωρά την ανάπτυξη των ΑΠΕ προκειμένου να εξασφαλίζει ενεργειακή αυτονομία. Επομένως η εταιρεία αξιοποιεί τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές του αλουμινίου, αλλά και τα μελλοντικά συμβόλαια, με στόχο να κλειδώσει τιμές για την επόμενη διετία. Εξασφαλίζει με αυτόν τον τρόπο πιθανή αποκλιμάκωση των τιμών στο μέλλον.

Παράλληλα έχει τεθεί σε εφαρμογή και πρόγραμμα μείωσης κόστους παραγωγής για το Αλουμίνιο, ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία να επιτύχει τους στόχους της κερδοφορίας της για τα επόμενα χρόνια.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ εμφάνισε εξαιρετικά αποτελέσματα στο εννεάμηνο του 2021 με τις πωλήσεις να υπερβαίνουν τα 2 δισ ευρώ ( 2,08 δις) και με ebitda στα 175 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν στα 115,4 εκατ. ευρώ.

Η δραστηριότητα στο αλουμίνιο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην συνεχιζόμενη αύξηση των αποτελεσμάτων. Η επένδυση στα Οινόφυτα τον Ιούλιο του 2020 η οποία αύξησε την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας στους 360.000 τόνους ξεκίνησε να αποδίδει αφού από τους 85 χιλ τόνους του α΄ τριμήνου, πέρασε στους 91χιλ τόνους στο β΄ τρίμηνο και στους 95 χιλ. στο γ΄ τρίμηνο. Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022 αυξάνοντας έτι περαιτέρω την παραγωγική δυνατότητα του Ομίλου.

(Φωτογραφία αρχείου, Shutterstock)

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Μιχάλη Μιχαηλίδη, 24/2/2022]