Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ώθησαν σε υψηλό 2 μηνών χρυσό και ασήμι

Σε υψηλό δύο μηνών αναρριχήθηκε ο χρυσός την Τετάρτη, τερματίζοντας σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από τρεις καθοδικές συνεδριάσεις, καθώς η εξασθένιση του δολαρίου και η μικρή υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μετά το ξαφνικό ράλι τους, επανέστρεψαν το επενδυτικό ενδιαφέρον στο πολύτιμο μέταλλο.

Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει σχεδόν το 1,90%, έκοψε την επενδυτική “όρεξη” για τα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία ανταγωνίζονται τα ομόλογα ως “ασφαλές καταφύγιο” αλλά υστερούν καθώς δεν προσφέρουν απόδοση. Η σημερινή υποχώρηση των αποδόσεων, ωστόσο, στο 1,829%, λειτούργησε θετικά για τον χρυσό.

Πρόσθετη ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο παρείχε σήμερα και η εξασθένιση του δολαρίου, με τον δείκτη ICE US Dollar, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι μισής ντουζίνας βασικών νομισμάτων, υποχώρησε κατά 0,2%, μετά την πρόσφατη άνοδό του.

“Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι [για τον χρυσό] για τους επόμενους περίπου έξι μήνες, δεδομένου ότι η οικονομία των ΗΠΑ αρχίζει να επιβραδύνει”, δήλωσε στο MarketWatch ο Michael Armbruster, διαχειριστικός εταίρος στην Altavest.

“Η κίνηση της τιμής του χρυσού είναι ιδιαίτερα ανοδική δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται ήδη σε ανοδική τροχιά. Πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανό να κορυφωθούν σύντομα και, αν αποδειχθούμε σωστοί, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του χρυσού στα 2.000 δολάρια ή και υψηλότερα”, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για τον χρυσό προσέθεσε 30,80 δολάρια ή 1,7% και σκαρφάλωσε στα 1.843,20 δολάρια η ουγγιά, μετά από τις συνεδριάσεις απωλειων, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Δεκέμβριο. Το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο για τον χρυσό από τις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Εν τω μεταξύ, την ανοδική του πορεία συνέχισε και σήμερα το ασήμι, με το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου να ενισχύεται κατά 74 σεντς ή σχεδόν 3,2% και να κλείνει στα 24,231 δολάρια η ουγγιά, μετά την άνοδο κατά 2,5% την Τρίτη. Πρόκειται επίσης για το υψηλότερο κλείσιμο του μετάλλου από τις 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη FactSet.

Σημειώνεται ότι το ασήμι, το οποίο προσελκύει το αγοραστικό ενδιαφέρον καθώς αντιμετωπίζεται ως βιομηχανικό περιουσιακό στοιχείο, καταγράφει μέχρι στιγμής στην εβδομάδα κέρδη άνω του 5%. Αντίστοιχα ο χρυσός ενισχύεται μέχρι τώρα στο πενθήμερο κατά 1,4% περίπου.

“Η υψηλότερη αστάθεια και η ύφεση στις αγορές μετοχών βοήθησαν το πολύτιμο μέταλλο να περιορίσει σε κάποιο βαθμό τις απώλειές του”, έγραψε σε καθημερινό σημείωμα ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην AvaTrade. Ο Dow Jones Industrial Average DJIA, -0,15%, ο δείκτης S&P 500 SPX, 0,05% και ο Nasdaq Composite Index COMP, 0,24% υποχωρούν απότομα για την εβδομάδα και τον μήνα, μέχρι στιγμής.

Κέρδη κατέγραψαν την Τετάρτη και τα υπόλοιπα μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα, ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 2% και έκλεισε στα 4,47 δολάρια η λίβρα, το συμβόλαιο Απριλίου για την πλατίνα πρόσθεσε 5% και τερμάτισε στα 1.028,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου έκλεισε στα 2.008,40 δολάρια η ουγγιά, με κέρδη σχεδόν 5,5%.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 19/1/2022]