Στο 70% των κρουσμάτων η Όμικρον – Στο 90% η προστασία από την τρίτη δόση

Στο 70% των κρουσμάτων έχουν ανέλθει οι περιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι πλέον έχει επικρατήσει με τάχιστο ρυθμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι κοντά στο 70% με τη μετάλλαξη «όμικρον». Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στις νοσηλείες στην Αττική, όπου περίπου το 70% είναι «Όμικρον».

Πρόσθεσε ότι η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη – και φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και για τη θνητότητα. Σχετικά με τα test, είπε ότι θετικό PCR προκύπτει από 95% θετικού rapid test, σημειώνοντας ότι τα rapid test είναι αξιόπιστα σχετικά με την “όμικρον”.

Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε την ανάγκη για χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης καθώς όπως είπε αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μειωμένη ως προς την όμικρον με δύο δόσεις εμβολίων ενώ η χορήγηση αναμνηστικής δόσης προσφέρει προστασία, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, είπε ότι κατά 90% πάντως, σύμφωνα με μελέτη από τη Μ. Βρετανία, η αναμνηστική δόση προφυλάσσει από το ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο,

Η συμπωματολογία επιβεβαιώνει μελέτες, ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες. Η “όμικρον”, είπε, πιθανόν να συμβάλει στη θετική εξέλιξη και πορεία της πανδημίας.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 3/1/2022]