ΕΛΣΤΑΤ: Με 8% αναπτύχθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο

Συνέβαλλε η μηνιαία και ετήσια αύξηση του δείκτη ορυχείων- λατομείων

Αύξηση κατά 8% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σε μηνιαία βάση και σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, η παραγωγή της βιομηχανίας συρρικνώθηκε κατά 1,2%, ενώ στο σύνολο του 11μήνου, κατέγραψε άνοδο 10%, εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο δείκτης του κλάδου άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Νοέμβριο 2021 σε σχέση με τον Οκτώβριο 2021.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Νοεμβρίου 2021 με τους αντίστοιχους δείκτες του Νοεμβρίου 2020, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο ειδών ένδυσης, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Αναλυτικότερα:

ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 8% τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας.

Από την αύξηση:

  • Κατά 9,1% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ειδών ένδυσης, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, επίπλων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, παραγωγής προϊόντων καπνού, ποτοποιίας, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.
  • Κατά 5,9% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: λοιπών ορυχείων – λατομείων, εξόρυξης μεταλλευμάτων.
  • Κατά 4,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
  • Κατά 2,9% του Δείκτη Παροχής Νερού.

ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ

Η μείωση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 1,2% τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

  1. Από τη μείωση:
  • Κατά 7,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
  • Κατά 0,2% του Δείκτη Μεταποίησης.
  1. Από την αύξηση:
  • Κατά 3,8% του Δείκτη Παροχής Νερού.
  • Κατά 9,5% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.moneyreview.gr/, 10/1/2022]