Οδηγίες προστασίας αναμένοντας την Όμικρον

Μπορεί ο χρόνος ζωής της να είναι μικρότερος, η καταστροφή που μπορεί να επιφέρει η νέα μετάλλαξη Όμικρον, είναι όμως μεγάλη.

Μεγάλη είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα με τους ειδικούς να ανησυχούν λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ανοδική πορεία των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Μέσα σε λίγες ημέρες άλλωστε τα κρούσματα κορωνοϊού διπλασιάστηκαν σχεδόν και από εκεί που παρατηρούσαμε μια σταδιακή ύφεση, ξαφνικά βλέπουμε εκ νέου μεγάλη άνοδο, καθώς από 3.689 στις 20 Δεκεμβρίου έφτασαν τις 7.665 στις 24 Δεκεμβρίου.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας για τη μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον τόνισε ότι είναι πολύ ταχύτερη, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους.

Πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική έδειξαν μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ πρόσφατες μελέτες από το Χονγκ Κονγκ, έδειξαν ότι αυτό το στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων. Όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος αυτό σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία.

“Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον, έρχεται, είναι εδώ. Στο Λονδίνο είδαμε 5 φορές αύξηση των κρουσμάτων, το θετικό στοιχείο σε σχέση με το Λονδίνο είναι ότι εμείς έχουμε κάποια μέτρα. Όσο πιο δυνατή είναι η προσήλωση σε αυτά τα μέτρα τόσο καλύτερη θα είναι και η αντιμετώπιση”, είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Μάλιστα, χαρακτήρισε “τρύπα” στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς. “Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα κέντρα αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό σταδιακά μέσα στο σπίτι του” είπε.

Πώς θα προφυλαχθούμε

“Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε και τα 10.000 και τα 12.000 κρούσματα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε πότε θα γίνει αυτό, αλλά το θεωρώ ότι θα συμβεί και σε εμάς. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί ο ιός έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συμμετέχει αρκετά στην τρίτη δόση και όλα αυτά είναι τα όπλα μας. Το τελευταίο όπλο που θέλουμε να μας βοηθήσει ο κόσμος είναι το test” είπε και κάλεσε τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.

Συνοπτικά

  • Η τρίτη δόση εμβολιασμού να γίνει από όλους (είναι σημαντικό ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλό σημείο συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο),
  • Μάσκες παντού, ειδικά την KN95 (και υγιεινή χεριών)
  • Αποφυγή συνωστισμού
  • Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, διενέργεια διαγνωστικών τεστ πριν να πάμε σε χώρους που μπορεί να υπάρξει συνωστισμός, και τουλάχιστον μετά από 2 ημέρες, ενώ βλέποντας την μεγάλη έλλειψη διαγνωστικών τεστ αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, μπορούμε να προμηθευτούμε περισσότερα, γιατί θα μας χρειαστούν τον επόμενο μήνα.
  • Αν έχουμε βρεθεί σε χώρους με συνωστισμό, καλό είναι να περάσουν 1-2 ημέρες πριν αποφασίσουμε να δούμε προσφιλή μας πρόσωπα, που μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα υγείας, εγκύους, ανοσοκατεσταλμένους ή βρέφη και παιδιά που δεν έχουν προλάβει ακόμη να εμβολιαστούν.

Έρχονται κι άλλα μέτρα

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει την επιδημιολογική εικόνα, όπως διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα, μετά και την εφαρμογή των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ από την παραμονή των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να εισηγηθεί τη λήψη νέων μέτρων ίσως και πριν από την Πρωτοχρονιά. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά σε εστίαση και σε διασκέδαση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας – ακόμη και το προσωρινό λουκέτο των κέντρων διασκέδασης – η απαγόρευση ορθίων, ίσως και η εκ νέου απαγόρευση της μουσικής.

Δεν υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες μέχρι αυτή τη στιγμή για τα γήπεδα και την τηλεργασία.

Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Σοφίας Κωστάρα, 27/12/2021]