Τετράμηνη “Οδύσσεια” για τη δόση των 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022 θα πρέπει να αναμένεται η πρώτη “κανονική δόση ύψους 4 δισ. ευρώ (1,97 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και 2,12 δισ. από δάνεια) από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού ακόμη και αν οριστικοποιηθεί η ολοκλήρωση των πρώτων 15 ορόσημων του προγράμματος, η διαδικασία από την υποβολή του αιτήματος μέχρι και την έγκριση εκταμίευσης της θα διαρκέσει περίπου 4 μήνες.

Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αθήνα μια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον υποδιευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ντέκλαν Κοστέλο για να ελέγξει την πρόοδο υλοποίησης των ορόσημων του ελληνικού προγράμματος, αλλά και τον βαθμό προετοιμασίας επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Πληροφορίες θέλουν κάποια από τα 15 πρώτα ορόσημα να χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις πριν θεωρηθούν ολοκληρωμένα, κάτι που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Αποκεί και πέρα, όμως, μόλις η Ελλάδα κάνει την επίσημη αίτηση για τη δόση των 4 δισ. θα ακολουθήσει μια σύγχρονη “Οδύσσεια” μέχρι και την έγκριση της εκταμίευσης. 

Αν υποτεθεί ότι το αίτημα θα υποβληθεί στις αρχές Νοεμβρίου, η ΓΔ Δημοσιονομικής Πολιτικής θα πρέπει να κάνει σχετική εισήγηση στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC), η οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσει για το αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης. Αν η γνωμοδότηση είναι θετική, θα πρέπει η Γενική Διεύθυνση να υποβάλει το αίτημα στη Διεύθυνση Διαχείρισης του Προϋπολογισμού της ΕΕ για να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης. Όλη αυτή η διαδικασία αναμένεται ότι θα διαρκέσει 3 με 4 μήνες πριν τα χρήματα της δόσης μπορέσουν να φτάσουν στην Ελλάδα και να μπουν στους ειδικούς λογαριασμούς για επιδοτήσεις και δάνεια .

Μεγάλη σημασία στην όλη διαδικασία έχει η ορθή εφαρμογή των ορόσημων με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει η Ελλάδα κατά τη σύνταξη του προγράμματος. Αν κάποιο ή κάποια από τα ορόσημα θεωρηθεί εκ των υστέρων ότι έχει μερική ή -ακόμη χειρότερα- λανθασμένη εφαρμογή, η διαδικασία σταματά μέχρι το κράτος-μέλος (εν προκειμένω η Ελλάδα) να εφαρμόσει σωστά το σύνολο των προαπαιτούμενων και να πάρει τελικά τη δόση 

Σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα αλλαγών στα έργα του προγράμματος ώστε να προστεθούν έργα που αφορούν την προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στην ενδιάμεση αναθεώρηση του προγράμματος του 2023, αφού κάθε αλλαγή σε αυτήν τη φάση μπορεί να καθυστερήσει την υλοποίηση ήδη ενταγμένων έργων. 

Αρχές του 2022 η συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που τρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλάδη η εισήγηση για τις αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αναμένεται να πάρει την τελική του μορφή στις αρχές του 2022.

Την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή θα παρουσιάσει κάποιες παρατηρήσεις για τις αλλαγές. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα, θα διαβουλευτεί με όλα τα κράτη-μέλη ώστε να έχει τις απόψεις τους πριν παρουσιάσει την τελική της πρόταση για τις αλλαγές που πρέπει -ή δεν πρέπει- να γίνουν στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Πάντως, σε αυτήν τη φάση, η Επιτροπή σκοπεύει να ενσωματώσει στην πρότασή της την αύξηση του χρέους των χωρών λόγω covid-19, το γεγονός ότι κάποιες δημόσιες επενδύσεις ειδικά για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει να έχουν ειδική μεταχείριση καθώς και το ότι με τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων είχαμε ισχυρή ανάκαμψη στις οικονομίες της ΕΕ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 13/10/2021]