Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 28% σε όλη τη χώρα – Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα

Το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί στο 1,35% την τελευταία εβδομάδα και το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες

«Το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά», κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.872 την ημέρα με το ποσοστό θετικότητας να καταγράφει αύξηση και να φτάνει στο 1,35%.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η κα Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Όπως είπε, στην Θεσσαλονίκη υπάρχει μια σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Επεσήμανε μάλιστα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών στις ΜΕΘ covid στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι.

Για την Αττική, τόνισε, παρατηρείται μια σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο, που αλλάζει ανά περιοχή.

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, τόνισε ότι καταγράφηκαν αύξηση κατά 30%, με μέσο όρο 200 εισαγωγές την ημέρα.

Παρότρυνση για εμβολιασμό

«Η πορεία της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παραμένει ανησυχητική», είπε η καθηγήτρια και υπογράμμισε ότι παρατηρείται μια «μετατόπιση νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», άρα και αύξηση της νοσηρότητας και κίνδυνος θανάτου.

Η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι «παροτρύνουμε ακόμα και τώρα, ακόμα και τους πιο σκεπτικούς, να πάνε να εμβολιαστούν», για να καλέσει όσους παρακολουθήσουν τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, να φορούν μάσκες.

«Όσο ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας θα πρέπει να επιλέγουμε τις δραστηριότητες μας και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Ανασκοπήσαμε τα βασικά μέτρα προστασίας, που περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών. Είναι σαφές ότι στις παρελάσεις θα πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα», είπε και πρόσθεσε: «Προτρέπουμε όλους τους συνανθρώπους μας που είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης».

Οι πίνακες της Μίνας Γκάγκα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι η μεγάλη μάζα στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ασθενείς. Η ίδια παρουσίασε μια σειρά από πίνακες που καταδεικνύουν με απόλυτη σαφήνεια το πρόβλημα στην 3η και στην 4η ΥΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης η συντριπτική πλειοψηφία διασωνηλωμένων ασθενών στις Covid ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

[ΠΗΓΗ: https://www.xronos.gr/, με πληροφορίες από www.kathimerini.gr, 21/10/2021]