Όλα θέλουν το μέταλλο τους- Οι μεταλλευτικές εταιρείες τρέχουν και δεν φτάνουν

Η εποχή των μετάλλων  

Όλα θέλουν το μέταλλό τους. Από τα αυτοκίνητα, κινητά, τρόφιμα, δρόμους, νοσοκομεία, σπίτια, υπολογιστές, δορυφόρους, ακόμη και λιπάσματα  για τις καλλιέργειες. Πολλά από τα υλικά με τα οποία αλληλοεπιδρούμε καθημερινά περιέχουν μέταλλα.

Μέσα σε όλη αυτή τη σχεδόν δεδομένη ζήτηση  έρχεται με δύναμη και η ενεργειακή μετάβαση η οποία  αναμένεται να εκτοξεύσει την εξόρυξη, παραγωγή και πώληση των μετάλλων.

Συγκεκριμένα να αναφέρουμε ότι ένα τυπικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτεί έξι φορές τα ορυκτά ενός συμβατικού αυτοκινήτου και ένα χερσαίο αιολικό πάρκο απαιτεί εννέα φορές περισσότερα ορυκτά από ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με παρόμοια ισχύ.

Τα ηλεκτρικά δίκτυα χρειάζονται τεράστιες ποσότητες χαλκού και αλουμινίου, με τον χαλκό να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για όλες τις τεχνολογίες που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια. Θα απαιτηθούν  επίσης μεγάλες ποσότητες σε νικέλιο, ασήμι, κοβάλτιο και λίθιο για τις μπαταρίες.

Οι μεταλλευτικές εταιρείες τρέχουν και δε φτάνουν με όλο αυτή τη κολοσσιαία ζήτηση σχεδιάζοντας να επενδύσουν έως και 1,7 τρισ. δολάρια τα επόμενα 15 χρόνια για να μπορέσουν να σταθούν στο ύψος τους  προμηθεύοντας τα απαραίτητα μέταλλα για τις  ανανεώσιμες τεχνολογίες.

Ο πακτωλός χρημάτων που θα πέσει είναι τεράστιος καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Ασία θα πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις στην ηλεκτροδότηση και την παραγωγή πράσινης ενέργειας. Μέχρι το 2024, σχεδόν το 33% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κατάλογος με τις μεγαλύτερες μεταλλοβιομηχανίες ξεκινάει με τους 4 γίγαντες στο χώρο της εξόρυξης και παραγωγής μετάλλων: BHP Billiton, Rio Tinto, Vale και Glencore.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.mikrometoxos.gr/, του απόστολου Μάνθου, από elements.visualcapitalist.com, 5/9/2021]