ΛΑΡΚΟ: Νέα παράταση στους δύο διαγωνισμούς

Ατυπη πλην όμως σαφή παράταση, τουλάχιστον έως τα μέσα Οκτωβρίου, έλαβε ο διαγωνισμός του ειδικού διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ για τη ΛΑΡΚΟ

Ειδικότερα, την Πέμπτη αναρτήθηκε στον ηλεκτρονικό φάκελο τεκμηρίωσης (VDR) του διαγωνισμού του ειδικού διαχειριστή, ο οποίος πουλάει τα μεταλλεία της Καστοριάς και της Εύβοιας μαζί με τον εξοπλισμό τους, το σχέδιο μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων με την επισήμανση πως οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν προθεσμία έως τις 2 Οκτωβρίου για την υποβολή των ερωτήσεων / παρατηρήσεών τους. Παράλληλα, αναφέρεται πως δεν ισχύει η προθεσμία που εξέπνεε κανονικά σήμερα.

Ωστόσο, καθώς οι παρατηρήσεις των επενδυτών θα χρειαστούν έναν δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων για να απαντηθούν, τεκμαίρεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω παράταση ενδεχομένως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, πληροφορείται η «Κ». Ετσι, αναμένεται να μετατεθεί και η προθεσμία του Οκτωβρίου που έχει ο έτερος διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ και ειδικότερα αυτός για την εκμίσθωση του εργοστασίου τον οποίο διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία σημειώνουν γι’ αυτόν τον δεύτερο διαγωνισμό πως το σχέδιο Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) που έχει συνταχθεί για να κατατεθεί προς έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έχει ακόμα κάποιες «ατέλειες» και ειδικότερα δεν διασφαλίζει επαρκώς τους επενδυτές από ευθύνες για περιβαλλοντικές παραβάσεις τους παρελθόντος και άλλες απαιτήσεις που ήθελε προκύψουν στο μέλλον για τις προ της ανάληψης της εταιρείας από αυτούς πράξεις.

Τούτων λεχθέντων καθίσταται σαφές πως οι δεσμευτικές προσφορές δεν είναι δυνατόν να κατατεθούν πριν από τον Νοέμβριο, και αυτό μόνον εφόσον όλα τρέξουν με ιδιαίτερα γοργούς για την ελληνική πραγματικότητα ρυθμούς, σχολιάζουν πηγές κοντά στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικά έξι επενδυτές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έχουν γίνει τρεις, καθώς οι άλλοι τρεις αποχώρησαν από την ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία. Παραμένουν δηλαδή ενεργοί μόνον ο όμιλος Mytilineos, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΑD Holdings και η Commodity & Mining Insight UK. Αντιθέτως ως de facto αποχωρήσαντες αναφέρονται η Trafigura Group, η Solway Investment και η Tharisa.

Ενα επιπλέον, μετά τα περιβαλλοντικά, θέμα που εξακολουθεί ακόμα να προκαλεί αβεβαιότητα, είναι το ότι ακόμα δεν έχει επεξηγηθεί αναλυτικά το ακριβές μοντέλο με το οποίο θα καταστεί δυνατόν ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει στον έναν από τους δύο διαγωνισμούς να έχει το δικαίωμα, αν δεν πλειοδοτήσει και στον άλλον, να ανεβάσει την προσφορά του σε επίπεδα τα οποία θα του επιτρέψουν την απόκτηση και του έτερου περιουσιακού στοιχείου. Καθώς αυτή η διαδικασία, του λεγόμενου shoot-out, είναι κομβική, οι διευκρινίσεις θεωρούνται επιτακτικές. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η συγκεκριμένη ειδική διαχείριση έχει σχετική επιτυχημένη εμπειρία από τους ανάλογους «δίδυμους» διαγωνισμούς που διενήργησε με την ΕΤΑΔ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και έτσι εκτιμάται πως σύντομα η σχετική αβεβαιότητα θα αρθεί.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, του Ηλία Μπέλλου, από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, 28/9/2021]