“Χαλκιδική Ώρα Μηδέν” – Τι Είπε Ο Κ. Μαυρουδής Στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”

« Αν έχουμε σήμερα 20 εκατομμύρια τουρίστες που αφήνουν 1000 ευρώ, πρέπει να πάμε στα 10 εκατομμύρια που θα αφήσουν 2.000 ευρώ».

“Καμπανάκι κινδύνου” για τη Χαλκιδική από τον Πέτρο Μαυρουδή σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο

Χαοτική κατάσταση στη Σιθωνία. Όπως είπε στην Τρανή Αμμούδα πάνω από την παραλία υπάρχει ένα μαντρί. Όλα τα νερά ξεπλένονται στην παραλία. Το Καρύδι, είπε, έχει γίνει μία χωματερή ανθρώπινων περιττωμάτων τα οποία θα ξεπλυθούν στη θάλασσα.

Για τις Καβουρότρυπες η εικόνα είναι γνωστή. Γεννήτριες, σκηνές, φωτιές… «Να πούμε για το ελεύθερο κάμπινγκ στο Διάπορο; Από όπου και αν το πιάσεις φαίνεται ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε τουρισμό. Δεν θα αντέξει πολύ η χώρα. Θα παρακαλάμε να έρθει ο κόσμος πίσω» σημείωσε.

Ο κ. Μαυρουδής ανέφερε ότι θα πρέπει να πάμε προς τον ποιοτικό τουρισμό και όχι τον μαζικό τουρισμό. « Αν έχουμε σήμερα 20 εκατομμύρια τουρίστες που αφήνουν 1000 ευρώ, πρέπει να πάμε στα 10 εκατομμύρια που θα αφήσουν 2.000 ευρώ».

Άφησε αιχμές για εισπρακτική λογική από τους δήμους. Όπως είπε θέτουν ένα ποσό ανα τ.μ για τον αιγιαλό, εισπράττουν σημαντικά ποσά και από την άλλη θα καταλήξουμε να κάνουμε μπάνιο στα βράχια. Καντίνες και beach bar καταλαμβάνουν ολόκληρες παραλίες λειτουργώντας χωρίς άδειες και συνεχίζουν να το κάνουν παρά τα πρόστιμα. «Πρέπει να μπει ένα μέτρο και να υπάρχει χώρος για όλους. Όταν όμως αυτός ο χώρος είναι στα βράχια….»

Ο κ. Μαυρουδής προειδοποίησε για καταστροφή του φυσικού κάλους της Χαλκιδικής. Είπε μάλιστα ότι για συγκεκριμένες παραλίες που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες θα πρέπει να κλείσουν για 10 χρόνια προκειμένου να εξυγιανθούν. «Η επιβάρυνση του τοπίου είναι τεράστια. Για μένα θα πρέπει να απαγορευθεί η είσοδος για κάποια χρόνια προκειμένου να επανέλθει η φύση στα καλά της» σημείωσε.

*Ο κ.Μαυρουδής είναι τουριστικό στέλεχος με πολυετή την κατάσταση που επικρατεί στη Χαλκιδική από τον μαζικό τουρισμό.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.thessnews.gr/, 27/8/2021]