Έξι μνηστήρες για τη ΛΑΡΚΟ

Mytilneos, ΓΕΚΤέρνα και τέσσερις διεθνείς όμιλοι, αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά

Συνολικά τέσσερις διεθνείς βιομηχανικοί όμιλοι και δύο ελληνικοί (Mytilineos και ΓΕΚ Τέρνα) αναμένεται να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ. Οι καταθέσεις των δεσμευτικών προσφορών για τους δύο παράλληλους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη πρόκειται να υποβληθούν μέσα στον Οκτώβριο.

Ειδικότερα για τον διαγωνισμό που τρέχει ο Ειδικός Διαχειριστής για την πώληση της ιδιωτικής περιουσίας της ΛΑΡΚΟ η προθεσμία τέθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ στα μέσα Οκτωβρίου. Πλην των ελληνικών ομίλων αναμένεται να υποβληθούν προσφορές από τους εξής διεθνείς ομίλους: Solway Investment Group, Commodity & Mining Insight Irland, Trafigura και Thatisa PLC.

Οι δύο διαγωνισμοί τρέχουν παράλληλα με ρήτρα δυνητικής προτίμησης ώστε να προκύψει ένας κοινός πλειοδότης και για τους δύο διαγωνισμούς. Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό πώλησης της ΛΑΡΚΟ στόχος είναι να ολοκληρωθεί φέτος, αλλά οι εκκρεμότητες παραμένουν και θα παρατείνουν την αναμονή με πιο πιθανό σενάριο να ολοκληρώνεται η πώληση μέσα στο 2022.
0 διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και τα μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου, ενώ του Ειδικού Διαχειριστή τα δικαιώματα στα μεταλλεία Εύβοιας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Καστοριάς, αποθέματα Μεταλλευμάτων, υποπροϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά και αγροτεμάχια σε Λάρυμνα, Άγιο Ιωάννη, Εύβοια

«Μαγνήτη» για τους ομίλους αποτελούν τα υψηλά αποθέματα νικελίου και κοβαλτίου λόγω της εκτεταμένης χρήσης τους σε συσσωρευτές, τόσο για αποθήκευση ενέργειας όσο και για κινητά τηλέφωνα κ.λπ. Στα μείον οι υψηλές επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για τον μηχανολογικό εκσυγχρονισμό αλλά και για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 17/8/2021]