Περνάει στην τελική φάση ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ

Έγκριση από ΤΑΙΠΕΔ συμβάσεων μίσθωσης

Η τελική φάση του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ, που είναι υποβολή δεσμευτικών προσφορών, ανοίγει καθώς η διοίκηση του ΤAlΠΕΔ ενέκρινε τα κείμενα των συμβάσεων μίσθωσης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που έχουν περιέλθει στην κυριότητά του. Παράλληλα τα σχετικά κείμενα εστάλησαν στους ενδιαφερομένους.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ θα θέσει ως όριο για την κατάθεση των οικονομικών προτάσεων των επενδυτών τα μέσα του Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά τη μίσθωση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, αλλά και του ορυχείου στο Λούτσι Βοιωτίας.

Επίσης, διαγωνισμός του Ειδικού Διαχειριστή, που αναμένεται να γίνει λίγο νωρίτερα, περιλαμβάνει τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης) και τα μεταλλεία της Καστοριάς, καθώς και αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά και αγροτεμάχια σε Λάρυμνα. Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια.

Επίσης στους όρους του διαγωνισμού για την ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ περιλαμβάνεται ρήτρα shoot out ώστε ο προτιμητέος επενδυτής να μπορεί να πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ και αντίστροφα ώστε έτσι να προκύψει ένας κοινός πλειοδότης.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί άλλη μια ρύθμιση από το ΥΠΕΝ που σχετίζεται με τον διαγωνισμό. Αφορά την παροχή επαρκούς χρονικού περιθωρίου στον πλειοδότη ώστε να συμμορφωθεί με τους περιβαλλοντικούς όρους που ισχύουν για ης εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι τα επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς είναι έξι: 

  1. Commodity & Mining Insight Ireland Limited. 
  2. Gek Tema SA – Ad Holdings Ag, 
  3. Mytilineos SA 
  4. Solway Investment Group Limited, 

5.Tharisa Pic, 

  1. Trafigura Group Pte Ltd.

 

[ΠΗΓΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 9/8/2021]