Προνόμια: Έτσι θα πιεστούν οι ηλικιωμένοι για να κάνουν το εμβόλιο

Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός για τους μη εμβολιασμένους, για τους οποίους απ΄ότι φαίνεται η πιο οικονομική (και σκληρή) λύση από τον Ιούλιο και μετά θα είναι να… μείνουν σπίτι τους. Και δεν προβλέπεται προς το παρόν κάποιο ειδικό bonus.

«Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή να δώσει κίνητρα όπως αυτά στους νέους. Ωστόσο, στο νόμο για τα καταστήματα υπάρχουν αντικίνητρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρο», λένε κυβερνητικοί παράγοντες στο in.gr. Και τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Ισως ότι όσοι δεν εμβολιαστούν να μην μπορούν να πάνε στο αγαπημένο τους στέκι ή να μην μπορούν να πάρουν τα μέσα μεταφοράς για να πάνε μια βόλτα ή στη δουλειά τους.

Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης ως προς τα προνόμια των εμβολιασμένων ξεκίνησε με μία σειρά μέτρων σε εστίαση και ψυχαγωγία και χθες επεκτάθηκε και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Σφίγγει ο κλοιός για τους μη εμβολιασμένους

Έτσι εκτός από τον διαχωρισμό της εστίασης και κέντρων ψυχαγωγίας σε μεικτούς και αμιγούς χώρους, έρχονται νέα μέτρα και στις μετακινήσεις από νομό, καθώς σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε οι ανεμβολίαστοι να ταξιδεύουν σε άλλους νομούς και νησιά μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Το κοινό σημείο των παραπάνω μέτρων είναι η κατάργηση των self test, τα οποία θα σταματήσουν να αποτελούν αποδεκτό δικαιολογητικό προς την Πολιτεία, καθώς θα ήταν πολύ εύκολο να δηλωθεί ψευδές αποτέλεσμα. 

Οι νέοι αρπάζουν την ευκαιρία με το freedom pass και κλείνουν ραντεβού

Ωστόσο φαίνεται πως εκτός από τα μέτρα που έρχονται για τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους νέους να εμβολιαστούν με την θέσπιση του Freedom Pass, μίας ψηφιακής κάρτας με 150 ευρώ η οποία θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε μία σειρά από δραστηριότητες.

Μετά την προτροπή του πρωθυπουργού «τα κορίτσια και τα αγόρια να «τσιμπήσουν» την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο», η παροχή της Κάρτας Ελευθερίας ή Freedom Pass φαίνεται πως αποτέλεσε δέλεαρ για αρκετούς νέους 18 – 25 ετών καθώς μόνο την Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση για το Freedom pass κλείστηκαν 18.500 ραντεβού για εμβολιασμό.

Πρόκειται μάλιστα για διπλάσιο αριθμό από τον καθημερινό μέσο όρο των προηγούμενων ημερών, όταν κλείνονταν περίπου 9.000 ραντεβού.

Βέβαια είναι σαφές πως ακόμη κι αν δεν θεσπιζόταν το Freedom Pass, οι νέοι δεν θα αποτελούσαν το βασικό εμπόδιο στη συλλογική προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να χτιστεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας που να μας προστατεύει από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όπως όλα δείχνουν όχι μόνο θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, αλλά θα επικρατήσει κιόλας. 

Προβληματισμός με τα κολλημένα ποσοστά στους 50-60 ετών

Όπως δείχνουν και τα στοιχεία το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων στον εμβολιασμό επιμένει να είναι στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως στους 50αρηδες και τους 60αρηδες.

Παρ΄όλο δηλαδή που στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες η πλατφόρμα με την δυνατότητα εμβολιασμού έχει ανοίξει εδώ και καιρό με όλα τα σκευάσματα ( σε αντίθεση με τους νέους), το ποσοστό εμβολιασμένων δεν είναι τόσο ικανοποιητικά καθώς ακόμη μερικές ηλικίες δεν έχουν αγγίξει καν το 70%.

Ειδικότερα στην ηλικιακή ομάδα 65-69, το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 77%. Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 72%. Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 68%.Τέλος στην ηλικιακή ομάδα 50-54, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 64%.

Παρά λοιπόν το γεγονός πως τα ποσοστά στις συγκεκριμένες ηλικίες έχουν κολλήσει το τελευταίο διάστημα, πράγμα που υποδεικνύει πως αρκετοί από αυτούς δεν επιθυμούσαν να εμβολιαστούν, φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την παροχή έξτρα κινήτρων σε αυτές τις ηλικίες και συγκεκριμένα στους 60-70, όπως έκανε με τους νέους. 

Πίεση εκ των έσω…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί πως ο διαχωρισμός των μαγαζιών θα αποτελέσει από μόνο του ένα κίνητρο προκειμένου οι δύσπιστοι ηλικιωμένοι να «τσιμπηθούν».

Παραδείγματος χάριν αν κάποιος ηλικιωμένος, που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, αντιληφθεί πως το στέκι του, το καφενείο, η ταβέρνα, θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους τότε δύσκολα θα επιλέξει θα μείνει στο σπίτι του.

Την ίδια ώρα από χτες ανακοινώθηκε ακόμη ένα σχέδιο της «Επιχειρήσης Ελευθερίας»  προκειμένου όλοι οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι) να μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Εμβολιασμοί από κινητές μονάδες σε χωριά και απομακρυσμένες περιοχές

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από την Κρήτη,  από τις 6 Ιουλίου κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας θα βρίσκονται σε χωριά, Δήμους, Κοινότητες και απομακρυσμένες περιοχές με λίστες που θα έχουν από τις τοπικές αρχές προκειμένου να εμβολιάσουν στα σπίτια τους όσους πολίτες το επιθυμούν.

Μάλιστα σε αυτή τη κατηγορία θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμβολιασμός με κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας σε χωριά θα επεκταθεί και σε δήμους και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου όλοι όσοι το επιθυμούν να… σηκώσουν μανίκια. 

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, προχωράμε – καταρχάς εδώ στην Κρήτη από τις 6 Ιουλίου – και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε εμβολιασμούς από Κινητές Ομάδες του Υπουργείου Υγείας σε χωριά, Κοινότητες, Δήμους, απομακρυσμένες περιοχές και όπου ζητηθεί, κατόπιν λίστας που θα προσκομίζουν οι Δήμαρχοι, με στόχο να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων συμπολιτών μας», ανέφερε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας από το Ηράκλειο της Κρήτης.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, της Σοφίας Χρήστου, 2/7/2021]