Εμβολιασμοί, τεστ και μάσκες για την επιστροφή μαθητών και φοιτητών στις αίθουσες από Σεπτέμβριο

Ένταξη δασκάλων και καθηγητών στο πρόγραμμα υποχρεωτικών εμβολιασμών, εμβολιασμοί εφήβων 12-15 ετών, self tests, χρήση μάσκας εντός της αίθουσας, είναι τα μέτρα που εξετάζονται ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Στο ίδιο πνεύμα, η είσοδος στα πανεπιστήμια θα γίνεται πιθανότατα με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με αρνητικό PCR ή rapid test.

Αυτό που είναι σαφές αυτή την στιγμή είναι ότι η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να λειτουργήσει κανονικά και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης η εκπαιδευτική διαδικασία σε σχολεία και πανεπιστήμια. Δε θέλει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί η εικόνα των δύο τελευταίων σχολικών ετών που σημάδεψαν την ζωή κυρίως των μικρότερων μαθητών.

Το στοίχημα δεν είναι εύκολο και ο στόχος για ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια καθημερινά πλέον γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει,  η πανδημία δηλώνει δυναμικό παρόν και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κορύφωση του τετάρτου κύματος θα καταγραφεί στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και τοποθετείται χρονικά η επιστροφή μαθητών και φοιτητών στις αίθουσες. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο υπουργείο Παιδείας καταρτίζεται μία λίστα ενεργειών προκειμένου να κατατεθεί εγκαίρως ενώπιον των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και της επιτροπής των ειδικών.

Οι  κινήσεις αυτές εκτιμάται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε μία όσο το δυνατόν πιο ασφαλή έναρξη των μαθημάτων, με την προϋπόθεση βεβαίως μέχρι τότε να μην έχει υπάρξει μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης. Μεταξύ άλλων εξετάζεται: 

  • Η ένταξη στο πρόγραμμα υποχρεωτικών εμβολιασμών δασκάλων και καθηγητών. Παρότι το συνολικό ποσοστό συμμετοχής τους μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα «Ελευθερία» ανέρχεται στο 75%, ο στόχος είναι να αυξηθεί περισσότερο. Πρόκειται για μία επιλογή που ήδη έχει μπει για τα καλά στο δημόσιο διάλογο και η οριστική απόφαση αναμένεται  να ληφθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου εφόσον προκριθεί η αναγκαιότητα της. 
  • Εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να αρχίσει ο εμβολιασμός στα παιδιά 12-15 ετών, με την σύμφωνη πάντα γνώμη των γονιών και του γιατρού. Έχει ήδη άλλωστε ξεκινήσει  η ένταξη των εφήβων 15-17 ετών  κάτι που σημαίνει ότι ένα ποσοστό των μαθητών του λυκείου στην έναρξη του σχολικού έτος θα έχει εμβολιαστεί. 
  • Το self test, το οποίο δοκιμάστηκε στη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, θα συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο συνοδό των μαθητών που δε θα έχουν εμβολιαστεί και θα μπαίνουν στην τάξη. 
  • Η χρήση της μάσκας εντός της αίθουσας θεωρείται αυτή την στιγμή απαραίτητη προϋπόθεση, ειδικά μετά την ενθαρρυντική εικόνα της περασμένης χρονιάς, όπου οι μαθητές  τήρησαν το συγκεκριμένο μέτρο. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία που θέλει τον ΕΟΔΥ να είναι έτοιμος να αλλάξει το σχετικό πρωτόκολλο, ώστε στην περίπτωση που κάποιος μαθητής  βρεθεί θετικός στον κορονοϊό να μην χρειάζεται να μπει σε καραντίνα ολόκληρο το τμήμα αλλά μόνο εκείνος, με τους συμμαθητές του να επιστρέφουν με self test. 

Στα ίδιο πνεύμα η είσοδος στα πανεπιστήμια θα γίνεται πιθανότατα:

  • Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • Με αρνητικό PCR ή με αρνητικό rapid test. 

Σε μία κίνηση που πιθανόν να λειτουργήσει ως προπομπός εξελίξεων, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ξεκαθάρισε ότι η είσοδος στις αίθουσες διδασκαλίες θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή με αρνητικό PCR και πάντοτε με μάσκα. 

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου προκειμένου να υπάρξει ένα ικανό χρονικό διάστημα για την υλοποίηση πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

(Φωτό: Eurokinissi)

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κώστα Αλεξανδρή, 18/7/2021]