Θεμιστοκλέους: Η σύσταση είναι να ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο – Τι είπε για την AstraZeneca

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας τοποθετήθηκε σχετικά με τις αναφορές για παρενέργειες από τον εμβολιασμό των πολιτών

Για τη δυνατότητα να αλλάξουν εμβόλιο οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε πως η σύσταση των επιστημόνων είναι συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις.

«Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, δεν έχει μελετηθεί σε τέτοιο βαθμό η κάλυψη της ανοσίας με αλλαγή του εμβολίου» ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστοκλέους και υπογράμμισε πως η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι να συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, εκτός των περιπτώσεων που εμφανίστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα, οι οποίες έχουν εκτιμηθεί από τους επιστήμονες».

«Πιστεύουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το σχέδιό μας για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό» πρόσθεσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος συμπλήρωσε πως ξεκινά ο εμβολιασμός ειδικών κατηγοριών όπως οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι τρόφιμοι των φυλακών, οι τοξικοεξαρτημένοι και άλλοι.

Τα περιστατικά θρομβώσεων

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας τοποθετήθηκε σχετικά με τις αναφορές για παρενέργειες από τον εμβολιασμό των πολιτών.

«Τα σοβαρά περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ είναι τα τέσσερα περιστατικά τα οποία γνωρίζουμε και έχει αξιολογήσει η Επιτροπή του ΕΟΦ και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και αύριο» σημείωσε.

«Όλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν υπάρχουν άλλα περιστατικά» συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ για το ενδεχόμενο τα περιστατικά αυτά να οδηγήσουν σε πρόωρη παύση των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Astrazeneca, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας τόνισε πως δεν θεωρεί πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο. «Να πούμε ότι πέρα από τα περιστατικά, πολλές χιλιάδες κόσμου έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca και αυτοί είναι οι αριθμοί που κινούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Σε κάθε περίπτωση όλα τα επιστημονικά όργανα και οι επιστήμονες είναι σε επαγρύπνηση, ώστε να αξιολογούνται αυτά τα περιστατικά και να λαμβάνονται οι αποφάσεις» συμπλήρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 26/5/2021]