Σενάρια για νέα τοπικά lockdown, χιλιάδες έλεγχοι με επίκεντρο τη χρήση μάσκας

Σχέδια για πιθανά νέα lockdown τοπικού χαρακτήρα, ώστε να περιοριστούν οι εξάρσεις της πανδημίας στην περίπτωση που δεν πειθαρχήσουν οι πολίτες, ανασύρει από το συρτάρι η κυβέρνηση, θορυβημένη από τις εικόνες του Σαββατοκύριακου.

Τα όσα έγιναν τα τελευταία 24ωρα, εντός και εκτός των μεγάλων πόλεων, με συναθροίσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις με παντελή έλλειψη χρήσης μάσκας στους δρόμους, θορύβησαν την κυβέρνηση.

Το θέμα κυριάρχησε στο λεγόμενο πρωινό καφέ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνεί άμεσα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να αναδιαταχθεί ο σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων.

Ακόμη κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για τα συγκεκριμένα σενάρια, όμως τα πάντα θα κριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ήδη, πάντως οι σχετικές εντολές έχουν δοθεί από το πρωθυπουργικό γραφείο ελπίζοντας ότι δε θα χρειαστεί να δούμε εκ νέου lock down, κάτι που κανείς όμως δεν μπορεί και να αποκλειστεί, εφόσον κυριαρχήσει η ανεμελιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το «καμπανάκι» που χτύπησε  ο κ.Μητσοτάκης το πρωί της Δευτέρας,  ο επιχειρησιακός σχεδιασμός  της ΕΑΣ αναπροσαρμόζεται με στόχο οι έλεγχοι να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και στοχευμένοι. Κομβικό στοιχείο θα είναι  η σωστή χρήση της μάσκας ακόμα και στους δρόμους, κάτι που φαίνεται πως όλοι το έχουμε σχεδόν ξεχάσει. Πιο συγκεκριμένα : 

  • Tο έργο των συνεχών ελέγχων θα αναλάβουν κυρίως  οι ομάδες της τάξης και της άμεσης δράσης, ενώ σε δεύτερο πλάνο πλέον  θα περάσει η τροχαία. 
  • Θα γίνει ευρεία χρήση ηχητικών σημάτων και θα υπάρξει σαφής προτίμηση σε συστάσεις  και παραινέσεις και όχι στη βεβαίωση προστίμων (τουλάχιστον σε πρώτη φάση).   
  • Στόχος της ΕΛΑΣ είναι να γίνονται περίπου 45.000-50.000 έλεγχοι καθημερινά σε πολίτες για αποστάσεις, για ορθή χρήση της μάσκας και σε ιδιοκτήτες καταστημάτων για τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων. 
  • Το βάρος των ελέγχων θα πέσει κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. 

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι πολίτες μέρα με την μέρα θα συμμορφώνονται ολοένα και περισσότερο.

Η λεπτή κλωστή πάνω στην οποία καλείται να “ περπατήσει” η κυβέρνηση στο ζήτημα της πανδημίας γίνεται ολοένα και πιο λεπτή.

Μπορεί η  οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα να έχουν  επανέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό όμως είναι σαφές ότι ο κορονοϊός δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα επιτευχθεί με κύρια όπλα το τείχος ανοσίας που συστηματικά χτίζεται μέσω των εμβολιασμών, τα προληπτικά τεστ και τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που πρέπει να τηρούμε πιστά.

Μέχρι η χώρα όμως να φτάσει σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, να μην εφησυχάζουμε, να τηρούμε τα μέτρα, να φοράμε μάσκα και να προσέχουμε είτε έχουμε εμβολιαστεί είτε όχι.

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι και μάλιστα αρκετοί δε δείχνουν να συμμερίζονται την παραπάνω εικόνα, στοιχείο που προβληματίζει και προκαλεί ερωτηματικά ως προς την… επόμενη μέρα. 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κώστα Αλεξανδρή, 18/5/2021]