Πότε έρχονται επιστρεπτέα 7 και επιδότηση επιχειρηματικών δανείων

Θέμα ημερών είναι πλέον η ΚΥΑ για την έναρξη του 7ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στην Βουλή ο νόμος το πρόγραμμα γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων.

Μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών της επιστρεπτέας προκαταβολής 6 την περασμένη Παρασκευή, αναμένεται μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, να δημοσιοποιηθεί η ΚΥΑ για την έναρξη υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος για την επιστρεπτέα 7. Ο αρχικός προϋπολογισμός του κύκλου θα είναι 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 300.000 επιχειρήσεις καλύπτοντας τις απώλειες τζίρου του πρώτου τριμήνου του 2021. Ο κύκλος θα λειτουργήσει συμψηφιστικά με τον 6ο κύκλο ο οποίος ως γνωστό κάλυπτε της απώλεια του Ιανουαρίου. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% και έχουν ελάχιστο μηνιαίο τζίρο για την περίοδο αναφοράς 200 ευρώ ( 600 ευρώ για τ ο τρίμηνο ) ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για το ορισμό της περιόδου αναφοράς αφού μέρος του πρώτου τριμήνου του 2020 η οικονομία ήταν σε lockdown .

Και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022. Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6, είναι απαραίτητος, ώστε να διανεμηθούν οι πεπερασμένοι πόροι δίκαια και στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια.

Τα νέα χαρακτηριστικά της είναι ότι θα υπάρξει νέα διεύρυνση των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα: 

  • -Θα συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου. Αν όμως ενισχύθηκαν από το 5ο και το 6ο κύκλο επιστρεπτέας τότε το ποσό ενίσχυσης θα προκύψει από το ποσοστό μείωσης του τζίρου .
  • -Θα συμμετέχουν επίσης στις ενισχύσεις θα συμμετέχουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι σχολές οδηγών. 
  • -Θα υπάρχει επίσης μέριμνα για αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Το πρόγραμμα γέφυρα ΙΙ

Παράλληλα, ετοιμάζεται και πρόκειται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ο νόμος για την θεσμοθέτηση του προγράμματος γέφυρα ΙΙ που αφορά την επιδότηση τοκοχρεωλυτικών δόσεων ενήμερων και μη επιχειρηματικών δανείων για οκτώ μήνες. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων να αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι και τα μέσα Απριλίου. Το πρόγραμμα θα περιλάβει δάνεια ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν έως 250 άτομα. Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 120.000- 130.000 επιχειρήσεις, προσωπικές εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 300 εκατ. ευρώ. Η ένταξη θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. 

Το ανώτατο μηνιαίο ύψος της επιδότησης δεν μπορεί να είναι πάνω από:

  • 600 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν εργαζόμενους
  • 5.000 ευρώ, για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν από 1 έως 10 εργαζόμενους 
  • *15.000 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν από 11 έως 50 εργαζόμενους σε ετήσια βάση 
  • 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους σε ετήσια βάση

Οι διαδικασίες επιταχύνονται επειδή ο στόχος είναι οι πρώτες κρατικές επιδοτήσεις να δοθούν σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με “πράσινα” δάνεια στις 31 Μαΐου με αναδρομική ισχύ από τον Απρίλιο. Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν με την τράπεζα και κατόπιν να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης, όπως έγινε και με το πρόγραμμα “Γέφυρα” για τα στεγαστικά δάνεια. Θολό σημείο παραμένει ακόμα το αν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 22/3/2021]