Η Tesla ξεκινά τις επενδύσεις στην Ελλάδα – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο ανάπτυξης για το 2021

«Έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 θα ανακοινώσουμε την επίσημη έναρξη λειτουργίας του πρώτου Service Center της Tesla στην Αθήνα. Η αγορά της Ελλάδας είναι ανερχόμενη​. Όπως πληροφορούμαστε θα υπάρξουν κίνητρα για χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα, ενώ φαίνεται πως υπάρχει μια φιλοεπενδυτική πολιτική που έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα σας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο γεγονότων μας οδήγησε στην απόφαση μέσα στο 2021 να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα», δηλώνουν πηγές της διοίκησης της Tesla στο Liberal, («spokesperson» ) από τα κεντρικά της Ευρώπης στη Γερμανία.

Service Center ίσον…μονιμότητα

Το γεγονός πως η Tesla θέλει να εγκαινιάσει Service Center στη χώρα μας συνεπάγεται και μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα. Ή τουλάχιστον πρόθεση εκ μέρους της εταιρείας για ανάπτυξη του δικτύου της στη χώρα μας.  

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές «​τα service center​s​ περιλαμβάνουν από πωλήσεις αυτοκινήτων, service αυτοκινήτων, ψηφιακές υπηρεσίες για έλεγχο των αυτοκινήτων, καθώς επίσης και αγορά μέσω παραγγελιών και από απόσταση, όπως επιτάσσει η νέα κανονικότητα λόγω κορονοϊού». 

Ο έλεγχος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου Tesla μπορεί να γίνει και από απόσταση μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, ενώ το 80% του service μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτός καταστήματος, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Σημειώνεται πως η Tesla διαθέτει service centers στις χώρες της Ευρώπης που δραστηριοποιείται, ανάμεσά τους η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία.  

Αρχίζει η κατασκευή σταθμών φόρτισης

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το 2021 θα ξεκινήσει η κατασκευή σταθμών φόρτισης αυτοκινήτων. «Οι πρώτοι σταθμοί έχουν σχεδιαστεί να ανοίξουν στην Αθήνα, στη Λαμία, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη», τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές,  ενώ η ολοκλήρωση της κατασκευής τους τοποθετείται στα τέλη του τρέχοντος έτους. Τα αυτοκίνητα της Tesla φορτίζονται μόνο σε ειδικά σχεδιασμένους σταθμούς φόρτισης, όπως τα ονομάζει η εταιρεία «Supercharger Stations». 

Προσλήψεις… τέλος 

Η εταιρεία μάλιστα έχει προχωρήσει ήδη σε προσλήψεις προσωπικού στη χώρα μας, και πλέον δεν υπάρχει κενή θέση εργασίας. 

Όπως φαίνεται και στην πρόσφατη αγγελία της Tesla για την Ελλάδα, η εταιρεία αναφέρει:

«Καθώς προετοιμαζόμαστε για να μπουμε στην αγορά της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα της Αθήνας, προσλαμβάνουμε συμβούλους, οι οποίοι θα ασχοληθούν με την επέκταση της εταιρείας στην Ελλάδα».

Όλα ξεκίνησαν από ένα…Hub

Σημειώνεται πως, η Tesla έκανε την πρώτη είσοδό της στην αγορά της Ελλάδας, μέσω του νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης σε συνεργασία με το Δημόκριτο. Η συγκεκριμένη ομάδα εστιάζει αποκλειστικά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, ώστε να επιταχύνει την ηλεκτροκίνητη τεχνολογία διαμέσου στενής συνεργασίας με την ομάδα της ΗΠΑ. ​«​Με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε ένα όμορφο, καταπράσινο περιβάλλον, με πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού μας Κέντρου και πρωτίστως με τη δυνατότητα ανοιχτής αλληλεπίδρασης με το διεπιστημονικό ερευνητικό δυναμικό του Δημοκρίτου, αναμένουμε την άφιξη και άλλων εταιρειών διεθνούς εμβέλειας, ενώ παράλληλα στηρίζουμε νεοφυείς καινοτόμους επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα​»​, είχε αναφέρει το ερευνητικό κέντρο τότε σε ανακοίνωσή του.

Όπως αποδεικνύει και το story με την Tesla, η πρώτη κίνηση που κάνουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όταν θέλουν να μπουν ή να επεκταθούν σε μία αγορά, είναι η ίδρυση hubs. Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχουμε από την Pfizer και άλλες πολυεθνικές την ίδρυση κέντρων καινοτομίας. Είναι προάγγελος νέων επενδύσεων και ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς; ​Το μέλλον θα δείξει…

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Νίκου Ταμπακόπουλου, 14/1/2021]