Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Μητσοτάκης – Προς παράταση μίας εβδομάδας το lockdown στην επικράτεια

Με την παράταση του καθολικού lockdown στη χώρα μέχρι και την 6η Δεκεμβρίου να θεωρείται “κλειδωμένη”, στην κυβέρνηση στρέφουν την προσοχή τους στα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης κρίσιμης εβδομάδας.

Τα στοιχεία που θα λάβει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, οι εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων, το αποτύπωμα του ιικού φορτίου στην κοινότητα και η πίεση στο σύστημα της υγείας θα είναι τα δομικά συστατικά που θα κρίνουν το χρόνο και τον τρόπο της άρσης των περιορισμών, τη στιγμή που έντονος είναι ο προβληματισμός για την εικόνα της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης, το πρωί του Σαββάτου θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να έχει άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης. Παράλληλα, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατρούς και νοσηλευτές, που δίνουν τη “μάχη” της πρώτης γραμμής εδώ και εβδομάδες, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις ανακοινώσεις για την προκήρυξη θέσεων, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό, το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από την υγειονομική κρίση, αορίστου χρόνου. Πρόκειται για μια δέσμευση, που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για όλους τους νοσηλευτές (περίπου 4.000) οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης η οποία επεκτείνεται τώρα και στους γιατρούς.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το σχέδιο της επιστροφής στην όποια κανονικότητα ορίζει ο καιρός της πανδημίας, δε θα περιλαμβάνει αναλυτικές ημερομηνίες, αλλά το πλάνο της εξόδου θα πηγαίνει εβδομάδα με εβδομάδα και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα στην επικράτεια. Προς το παρόν, σταθερό σημείο εκκίνησης φαίνεται να παραμένει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο…μίτος θα αρχίσει να ξετυλίγεται από τους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, πριν περάσει στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, ενώ “κλειδί” θα είναι το σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά, που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, προκειμένου να υπάρχει άμεση εποπτεία του επιδημιολογικού φορτίου στους μαθητές, σε σχέση με την κοινότητα. Στη συνέχεια και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας  θα υπάρξουν ανακοινώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με την εστίαση. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου, ενώ εφόσον τα εστιατόρια σηκώσουν ρολά, αυτό θα γίνει με ισχυρά μέτρα προστασίας, όπως, για παράδειγμα, τα τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και η απουσία μουσικής και όρθιων πελατών.

Με την εορταστική περίοδο να πλησιάζει, δύο δεδομένα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν σίγουρα για τα εφετινά διαφορετικά Χριστούγεννα. Δε θα υπάρχει η δυνατότητα της νυχτερινής διασκέδασης, ενώ δε θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό, προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά της πανδημίας.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 26/11/2020]