Μηδαμινή η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης στην Χαλκιδική

«Νωθρό» το ξεκίνημα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και στην περιφερειακή ενότητα της Χαλκιδικής την πρώτη εβδομάδα διάθεσης για την νέα περίοδο, η οποία, ως γνωστόν, «ανοίγει» κάθε χρόνο στις 15 0κτωβρίου, παρά το γεγονός ότι στο ξεκίνημά τους οι τιμές διάθεσης είναι αισθητά μειωμένες, κατά 20% περίπου, σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές, γύρω από τα 0,80 λεπτά του ευρώ το λίτρο.

Κάτι στο οποίο συνομολογούν άπαντες οι πρατηριούχοι του νομού, με τους οποίους μιλήσαμε κατά το εν λόγω διάστημα, αποδίδοντας την καταναλωτική τάση σε δύο κυρίως παράγοντες.

Πρώτον, τις καλές καιρικές συνθήκες και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και, δεύτερον και κυριότερο, το γεγονός ότι υπήρξε πολύ μεγάλη ζήτηση στο πετρέλαιο στα τέλη της περασμένης Άνοιξης, όταν είχαμε δραματική μείωση των τιμών του.

Μία πτώση την οποία έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τότε οι περισσότεροι εκ των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης, γεμίζοντας τις σχετικές δεξαμενές και «υποχρεώνοντας» ουσιαστικά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαδοχικές παρατάσεις της περιόδου διάθεσης, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Βεβαίως, παραγγελίες παράδοσης πετρελαίου θέρμανσης εκτελούνται και τώρα, αισθητά όμως μειωμένες σε σχέση με αυτές της περασμένης περιόδου, όμως η γενικότερη αίσθηση είναι, ότι «το πετρέλαιο επιστρέφει για τα καλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών ως επιλογή τρόπου θέρμανσης, κυρίως λόγω των ανταγωνιστικών τιμών», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι γνώστες του χώρου. Κάτι το οποίο πιθανότατα θα ενισχυθεί προϊόντος του χρόνου λόγω της περαιτέρω πτώσεως των διεθνών τιμών πετρελαίου, η οποία καταγράφεται και έχει ήδη διαφανεί σε κάποια τοπικά πρατήρια, και η οποία δύσκολα θα ανατραπεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ εκκρεμούν και οι κυβερνητικές εξαγγελίες, σε ό,τι αφορά στις κρατικές ενισχύσεις μέσα στον Δεκέμβριο, όχι μόνον στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά γενικότερα στην θέρμανση, όπως έχει διαρρεύσει.

Κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μία περαιτέρω μείωση των τιμών μεσοσταθμικός στα 0,10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο από τις τρέχουσες τιμές, λαμβάνοντας υπόψιν την μέση κατανάλωση για την δεύτερη «ζώνη», στην οποία υπάγεται, ο νομός μας, και το οποίο αναμένεται να έχει ουσιαστικότερη αξία με την έναρξη της νέας χρονιάς, την οποία οι μακροχρόνιες μετεωρολογικές προβλέψεις την φέρουν ως ιδιαιτέρως ψυχρή με μεγάλο ύψος χιονοπτώσεων στο δεύτερο ήμισυ της χειμερινής περιόδου.

Αυτό, βεβαίως, απομένει να αποδειχθεί στην πράξη, όπως, βεβαίως, και οι κυβερνητικές προθέσεις, αλλά και οι προσδοκίες των καταναλωτών για χαμηλές τιμές, καθώς, λόγω των ειδικών συνθηκών από την πανδημία και την γενικότερη πτώση της οικονομίας και των αποδοχών, το χαμηλό κόστος θέρμανσης είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικό και για τα νοικοκυριά της Χαλκιδικής

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 29/10/2020]