Ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής – Ένοχα τα πολιτικά στελέχη της για εγκληματική οργάνωση

Ένοχα για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν ομόφωνα από το δικαστήριο τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την πρόεδρο της έδρας έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έκδοση των ποινών οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να κρατηθούν. Ειδικότερα, επτά πολιτικά στελέχη της καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τα υπόλοιπα 11 για συμμετοχή.

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ένοχοι κρίθηκαν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Οι ποινές που αντιμετωπίζουν είναι ποινή φυλάκισης από 5-15 χρόνια. Μάλιστα ο Γιαννης Λαγός είναι εν ενεργεία Ευρωβουλευτής.

Τα υπόλοιπα 11 πολιτικά στελέχη, εκλεγμένοι βουλευτές το 2012,  καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με πλαίσιο ποινής από 5-10 χρόνια κάθειρξη.    

Σημειώνεται πως κατηγορούμενοι είναι οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, 

Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος,  Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. 

Με την ολοκλήρωση της απόφασης επικράτησε πανζουρλισμός και χειροκροτήματα μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα βγήκε τρέχοντας από το ακροατήριο, φωνάζοντας εν μέσω χιλιάδων ζητωκραυγών “Γιέ μου… τα κατάφερες” και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.

Ενοχος ο Ρουπακιάς και άλλοι 15 για την ανθρωποκτονία Φύσσα 

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ένοχος για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς. Εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά ένοχοι κρίθηκαν οι 15 από τους υπόλοιπους 17 κατηγορούμενους. 

Σημειώνεται πως ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν προσήλθε στο δικαστήριο, ενώ η επαπειλούμενη ποινή είναι ισόβια.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: “Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου”, ενώ το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της  απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο, λόγω παραγραφής. 

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γεμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων – Επαναλαμβάνεται αύριο η συνεδρίαση

Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων και το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για αύριο στις 12.30 το μεσημέρι.

Η συνεδρίαση αύριο θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών. Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν. Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο. Πιθανολογείται ότι αύριο το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Παναγιώτη Στάθη, 7/10/2020]