ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΟΖ

Σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα.

“Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”, επισήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμα.

“Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών”, ανέφερε και προσέθεσε:

“Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών”.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα ζητήματα του εμπόλεμου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, έναν “αναχρονισμό”, αλλά δήλωσε βέβαιος για την επίλυσή του. Συζήτησαν επίσης για τα μέλη της μειονότητας και το πνεύμα που πρέπει να διέπει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

“Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο καιρό. Έχουμε καταφέρει στις σχέσεις μας πολλά και σε εμάς εναπόκειται να πάμε τις σχέσεις μας ακόμη πιο μπροστά. Είδα με χαρά τις προόδους που η αλβανική πλευρά έχει κάνει στους τομείς των θεμάτων που αφορούν την ελληνική μειονότητα”, τόνισε και εκτίμησε ότι “όλα μπορούν και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της θετικής μας ατζέντας”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε χαρακτηριστικά: “Σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, μια άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία είναι ακόμα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια κινείται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση” και επισήμανε: “Συνεχίζει να παραβιάζει κάθε μέρα τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά”.

Προσέθεσε ότι έστειλε επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει την τελωνειακή ένωση και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα επ’ αυτού, μέχρι ακόμη και την εξέταση αναστολής της τελωνειακής ένωσης ως σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας για την παραβατική τουρκική συμπεριφορά. Ανέφερε ακόμη την επιστολή του σε Ευρωπαίους ομολόγους του με την οποία ζητά να σταματήσει η εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού προς την Τουρκία, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

έλος, είπε ότι η είσοδος της Αλβανίας στην ΕΕ είναι κοινός στόχος, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

“Αυτό που είναι ο κοινός μας στόχος είναι ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για όλους. Αυτή την κοινή μας προσπάθεια υπηρετεί η παρουσία μας σήμερα στα Τίρανα”, υπογράμμισε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στα Τίρανα για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. 

ωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Για την ελληνική πλευρά η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας με την Αλβανία επί της επίλυσης του προβλήματος περί των θαλάσσιων δικαιοδοσιών έχει διπλή σημασία. Αφενός προβάλλει προς τα έξω ένα προηγούμενο και για τα αντίστοιχα προβλήματα του Αιγαίου, πιστοποιώντας την ειλικρίνεια της πρότασης για κοινή προσφυγή με την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφετέρου λειτουργεί ως τρόπος απεμπλοκής από το νομικό αδιέξοδο που επικρατεί στην Αλβανία καθώς η ελληνοαλβανική συμφωνία οριοθέτησης του 2008 ακυρώθηκε την επόμενη χρονιά από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο έκτοτε τέθηκε και εκτός λειτουργίας λόγω ελλιπούς σύνθεσης.

Πάντως, τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ του κ. Δένδια και των οικοδεσποτών του έχουν χαρακτήρα περισσότερο πολιτικό και δεν δρομολογούν άμεση υλοποίηση της λύσης της προσφυγής στη Χάγη, εφόσον δεν έχει ακόμη υπογραφεί συνυποσχετικό. Σημειωτέον ότι η Αλβανία οδεύει προς διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο και είναι απίθανο να υπάρξει στο εσωτερικό της πολιτική συναίνεση για κάτι που θα δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Άλλωστε η γειτονική χώρα βιώνει την κωμικοτραγική κατάσταση να είναι το κόμμα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευση, που κατ εξοχήν αντιδρά σήμερα στο κλείσιμο του ζητήματος των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, όταν το ίδιο ως κυβέρνηση υπό τον Σαλί Μπερίσα το 2008 είχε συνυπογράψει με την Ελλάδα τη συμφωνία οριοθέτησης εναντίον της οποίας προσέφυγαν στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας (με αρκετή ενθάρρυνση και από την ‘Αγκυρα) οι τότε αντιπολιτευόμενοι σοσιαλιστές του σημερινού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Σε αυτό το τοπίο κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ιδρυτή του τρίτου σε δύναμη κόμματος της χώρας, ο οποίος λειτουργεί ως ρυθμιστής και το τελευταίο διάστημα συντάσσεται όλο και πιο συχνά με την αντιπολίτευση.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 29/10/2020]