Ξεκινούν δύο διαγωνισμοί-εξπρές για πώληση της ΛΑΡΚΟ

Με διαδικασίες fast track προχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ τον διαγωνισμό για την παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ που ανήκουν στο Δημόσιο, μετά το πράσινο φως της διαιτησίας, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η διαιτησία έκρινε με απόφασή της ότι το εργοστάσιο της Λάρυμνας ανήκει στο Δημόσιο, όπως επίσης και δικαιώματα στα μεταλλεία του Αγ. Ιωάννη, και άνοιξε έτσι τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της  προβληματικής ΛΑΡΚΟ με το μοντέλο των δύο παράλληλων διαγωνισμών που είχε εγκριθεί από την Ε.Ε. το 2014 και μάλιστα συνοδεύθηκε με απόφαση απαλλαγής των κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψει η προβληματική εταιρεία στο Δημόσιο. Το μοντέλο αυτό προέβλεπε έναν διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και έναν από τον ειδικό διαχειριστή για την πώληση του συνόλου ή μέρους του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ.

Η μεταλλευτική εταιρεία διατηρεί δικαιώματα εξόρυξης στα ορυχεία του Αγίου Ιωάννη (κοντά στη Λάρυμνα), στα ορυχεία της Εύβοιας, στα ορυχεία της Καστοριάς και στο ορυχείο λιγνίτη των Σερβίων. Το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε δύο ξεχωριστές δημόσιες προσκλήσεις για την αναζήτηση νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου για την προετοιμασία του διαγωνισμού, με προθεσμία υποβολής προτάσεων έως την προσεχή Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και στόχο να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία μέσα στον Οκτώβριο. Για τη διενέργεια του διαγωνισμού, όπως διευκρινίζει το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται, μετά την απόφαση της διαιτησίας, κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση,  θα διεξαχθεί από τον ειδικό διαχειριστή εντός 15 ημερών από την απόφαση της διαιτησίας και θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νομότυπη προσφορά, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί εντός 30 ημερών. Εάν και ο νέος διαγωνισμός δεν τελεσφορήσει, τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ που δεν κατέστη δυνατόν να πουληθούν πωλούνται ως σύνολο ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση, ύστερα από δημόσια πρόσκληση. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας εντός 12 μηνών από τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης. 

Από το αποτέλεσμα των δύο διαγωνισμών θα κριθεί και η συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ που μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωή. Οι  συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΛΑΡΚΟ ξεπερνούν σήμερα τα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 364 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, 20 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ, 30 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς, 70 εκατ. στην παλαιά ΛΑΡΚΟ και τα υπόλοιπα σε προμηθευτές.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/, της Χρύσας Λιάγγου, 29/9/2020]