Χρ. Σταϊκούρας: Θα επικαιροποιήσουμε την πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 αν χρειαστεί

Στην πιθανότητα αναθεώρησης του στόχου που είχε θέσει τον Απρίλιο το ΥΠΟΙΚ για μείωση του ΑΕΠ κατά 8% φέτος (δηλαδή το δυσμενές σενάριο), ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Mega. Ανέφερε σχετικά ότι η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών τον Απρίλιο ήταν για ύφεση 15,7% το β΄ τρίμηνο.

Είπε πως “θα δούμε τα στοιχεία και ανάλογα θα εξετάσουμε αν θα πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία του Απριλίου” για την ύφεση στο σύνολο του 2020. Εξήγησε πως “κάποιες χώρες φαίνεται πως τελικά θα έχουν βαθύτερη από αυτή που ανέμεναν”.

Επίσης ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε και πάλι πως υπάρχει το ενδεχόμενο αναβολής πέραν του 2021 της νέας άσκησης επί των αντικειμενικών αξιών, αν είναι δυσμενείς οι υγειονομικές εξελίξεις και δεν επιτρέψουν την ολοκλήρωση της.

Εντός του  2021 “θα θελα να τελειώσει αυτή η άσκηση, αυτός είναι ο σχεδιασμός μας. Θα πρέπει να οδηγήσει και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ αν είναι εφικτό με βάση τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις”, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Για την έκδοση ομολόγου ανέφερε ότι πρόκειται για μία ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία λόγω του ιστορικά χαμηλού επιτοκίου του. Προσέθεσε πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σήμερα είναι στα 37,5 δισ. ευρώ “εκεί που βρισκόταν δηλαδή στην αρχή της υγειονομικής κρίσης”.

Αναφέρθηκε και πάλι σε τρεις άξονες παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν τα προσωρινά μέτρα στήριξης της οικονομίας, τις μόνιμες παρεμβάσεις, αλλά και την αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις “ούτως ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα”.

Μίλησε για πολλούς άγνωστους “Χ” στη χάραξη του προϋπολογισμού. Μίλησε και για γεωγραφικές περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο και άλλες οι οποίες με βάση στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι καλύτερα από πέρυσι.  Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ανέφερε πως όλες οι πληρωμές θα γίνουν εντός του έτους.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 3/9/2020]