Γιατί τώρα όλοι «ποντάρουν» στον χρυσό

Μπαράζ θετικών προβλέψεων και αναλύσεων για την τιμή του χρυσού κατακλύζει την αγορά τελευταία, ωστόσο πολύ λίγοι περίμεναν ότι ο χρυσός θα άγγιζε την κορυφή των 2.050 δολαρίων τόσο… αβίαστα. Το γεγονός ότι τα κρατικά ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις ξεπερνούν τα 15 τρισ. δολάρια, η χαλαρή νομισματική πολιτική, η πτώση του δολαρίου, η αβεβαιότητα των αμερικανικών εκλογών, οι γεωπολιτικές εντάσεις και πάνω απ’ όλα ο φόβος ότι η οικονομική ανάκαμψη θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, συντηρούν το ράλι.

Η τάση με τους «ταύρους» στον χρυσό κλιμακώνεται από τη στιγμή που το πολύτιμο μέταλλο πλησίασε – για να ξεπεράσει τελικά – το ορόσημο των 2.000 δολαρίων και πλέον τα «στοιχήματα» μπαίνουν για τα 3.000 δολάρια ή ακόμη υψηλότερα. Βέβαια, στην εποχή που ζούμε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα, κάτι που ισχύει κυρίως για τις αγορές και γι’ αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί στις αναλύσεις και τις προβλέψεις που συμβουλεύονται.

Όπως και να’ χει, η πραγματικότητα είναι ότι αναλυτές βλέπουν σημαντικά περιθώρια ανόδου στον χρυσό – και γενικότερα στα πολύτιμα μέταλλα – παρά το ξέφρενο ράλι που έχει δώσει κέρδη 33% από την αρχή του 2020 και 38% από το χαμηλό του Μαρτίου. Μάλιστα, το «τρελό» ράλι των πολύτιμων μετάλλων έχει προκαλέσει μεγάλη… αναστάτωση στις τάξεις των επενδυτικών οίκων, οι οποίοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχουν καταφέρει να αξιολογήσουν σωστά την τάση και στην ουσία «τρέχουν» πίσω από τα ιστορικά υψηλά του χρυσού.

Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, έδινε στα τέλη Μαρτίου τιμή-στόχο στα 1.800 δολάρια, αργότερα στα μέσα Ιουνίου αναβάθμισε την πρόβλεψη στα 2.000 και πριν λίγες ημέρες προχώρησε σε νέα αναθεώρηση στα 2.300 δολάρια. Που σημαίνει ότι εν μέσω πανδημίας οι προβλέψεις έχουν περισσότερο χαρακτήρα καταγραφής της εικόνας τη δεδομένη στιγμή, αφού τα θεμελιώδη πάνε… περίπατο και γυάλινη σφαίρα δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. 

Από τα αρνητικά επιτόκια σε παγκόσμιο επίπεδο, έως την αποδυνάμωση του δολαρίου και τη δεδομένη αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που θα μπορούσαν – κυρίως ο συνδυασμός αυτών – να δικαιολογήσουν το ξέφρενο ράλι του χρυσού και τα νέα ιστορικά υψηλά. Όμως ο βασικός λόγος που ο χρυσός γίνεται ανάρπαστος με αποτέλεσμα να ξεπερνά χθες ακόμη και τα 2.050 δολάρια, είναι η εμπέδωση του φόβου για τη διάρκεια που θα έχει η πανδημική κρίση.

Την ώρα που η ορατότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή για το πότε θα διατεθεί σε μεγάλες ποσότητες το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του covid-19, αρχίζει να παγιώνεται η αντίληψη ότι θα χρειαστούν νέες κρατικές παρεμβάσεις αλλά και πάλι οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις των lockdown και γενικότερα των περιορισμών θα συνεχίσουν να γίνονται αισθητές για πολλά χρόνια. Ολόκληροι κλάδοι θα γονατίσουν και η ανάκαμψη θα μοιάζει περισσότερο με μαραθώνιο παρά με σπριντ. Γι’ αυτό τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά ή αρνητικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό οι επενδυτές θα εξακολουθούν για καιρό να ψάχνουν τον απόλυτο συνδυασμό ασφάλειας και αποδόσεων. Και αφού πραγματικά θετικές αποδόσεις δεν υπάρχουν, ο χρυσός φαντάζει στα μάτια πολλών ως η κορυφαία επιλογή.

Τι λένε οι ειδικοί

JPMorgan: Στα τέλη Απριλίου η JPMorgan έβλεπε τον χρυσό να κινείται ανοδικά στο υπόλοιπο του έτους και να φτάνει στα 1.725 δολάρια στο τέλος του. Στην πραγματικότητα η τελευταία φορά που ο χρυσός «είδε» τα 1.725 δολάρια ήταν στα μέσα Ιουνίου. Από τότε τα βλέπει μόνο πίσω του και μακριά του. Πριν δέκα ημέρες, στις 27 Ιουλίου, όταν ο χρυσός είχε κυριολεκτικά καταστρέψει την πρώτη της εκτίμηση φτάνοντας στα 1.941 δολάρια, η JPMorgan ανέφερε ότι ο χρυσός θα έφτανε κοντά στα 2.000. Η κίνηση αυτή ωστόσο δεν θα υποστηριζόταν από τα θεμελιώδη κι έτσι ο χρυσός θα κινούνταν και πάλι πτωτικά προς τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, για να διατηρηθεί η τιμή του χρυσού πάνω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων, θα πρέπει οι πραγματικές αποδόσεις, ήτοι οι ονομαστικές αποδόσεις μείον τον πληθωρισμό, να υποχωρήσουν ακόμη κατά 75 μονάδες βάσης.

Morgan Stanley: Πριν από ακριβώς ένα χρόνο η Morgan Stanley υποστήριζε ότι οι προοπτικές της επόμενης διετίας ήταν ελκυστικές για τον χρυσό και εκτιμούσε ότι θα έπιανε τα 2.000 δολάρια, με την αποδυνάμωση του δολαρίου και την αυξημένη πιθανότητα εφαρμογής χαλαρής νομισματικής πολιτικής να παίζουν ρόλο. Στα τέλη Ιουνίου, εκτιμούσε ότι ενδεχόμενη πτώση του δολαρίου θα ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χρυσό και τώρα βλέπει την ανοδική τάση να συνεχίζεται και το 2021.

Bank of America: Από τον περασμένο Απρίλιο, η Bank of America θέτει τον πήχη αρκετά υψηλότερα, δίνοντας τιμή-στόχο στα 3.000 δολάρια για τους επόμενους 18 μήνες. 

Commonwealth Bank of Australia: Στα τέλη Ιουλίου η τράπεζα από την Αυστραλία εκτιμούσε ότι ο χρυσός θα ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια μέσα στους επόμενους μήνες. Τα κατάφερε τελικά μέσα σε λίγες ημέρες. Οι αναλυτές της τράπεζας πιστεύουν ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να φτάσει έως τα 2.500 δολάρια, ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει η Fed να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν. Σύμφωνα με την Commonwealth Bank of Australia, ο βασικός λόγος που εξηγεί το ράλι του χρυσού δεν είναι η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων αλλά η ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών για την επόμενη δεκαετία. 

RBC Wealth Management: Η RBC προειδοποιεί για… άστατο καιρό τους επενδυτές πάνω από την κορυφή των 2.000 δολαρίων. Ο οίκος αναμένει αυξημένη μεταβλητότητα, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά και κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες. Οι βασικοί λόγοι που στηρίζουν τον χρυσό είναι η πανδημία, οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, οι ειδήσεις με φόντο τις αμερικανικές εκλογές και άλλες γεωπολιτικές ανησυχίες. 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κωνσταντίνου Μαριόλη, 6/8/2020]