Με μέτρα κατά του κορονοϊού το φετινό “Πάσχα του καλοκαιριού” στη Χαλκιδική

Πώς θα γίνει ο εορτασμός στο προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας

Εντελώς διαφορετικός θα είναι ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου και στη Χαλκιδική, όπου επίκεντρο αποτελεί το Ιερό Προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας, στο Δήμο Αριστοτέλη, καθώς συγκεντρώνονται χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά του νομού αλλά και της Βόρειας Ελλάδας.

Φέτος δεν θα υπάρχουν πάγκοι με μικροπωλητές ενώ η προσέλευση του κόσμου θα γίνεται σύμφωνα με καθορισμένους υγειονομικούς κανόνες.

«Έχουμε μεριμνήσει ώστε να εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με στόχο την ασφάλεια όλων όσοι θα παρευρεθούν στις λατρευτικές εκδηλώσεις», ανέφερε στο halkidikifocus.gr ο εφημέριος του Ιερού Προσκυνήματος Μεγάλης Παναγίας π. Πέτρος Ασβεστόπουλος.

Σύμφωνα με τον π. Πέτρο, θα υπάρχουν μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και εθελοντές, οι οποίοι θα υποδεικνύουν στους επισκέπτες πώς να κινούνται στο χώρο. «Η προσκύνηση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας θα γίνεται με τάξη και τμηματικά ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός που είναι επικίνδυνος για μετάδοση του κορωνοϊού», εξήγησε, ενώ τόνισε την ανάγκη της χρήσης μάσκας.

Εξάλλου, από τις αρχές του μήνα, οπότε και ξεκίνησαν οι καθημερινές ακολουθίες για τη Μικρή Παράκληση στην Παναγία, οι πιστοί πειθάρχησαν στα υγειονομικά μέτρα.

«Ο ανοιχτός χώρος του προσκυνήματος είναι επαρκής, καθώς δεν θα υπάρχουν οι πάγκοι με τα διάφορα είδη, γεγονός που συμβάλει στην ικανοποιητική τήρηση των αποστάσεων και στην αποφυγή συγχρωτισμού. Υπήρξε μέριμνα για μικροφωνική εγκατάσταση ώστε να παρακολουθήσει το χριστεπώνυμο πλήθος τις ιερές ακολουθίες», υπογράμμισε ο εφημέριος.

Το πρόγραμμα του εορτασμού

Όπως ήταν αναμενόμενο, τροποποίηση θα υπάρξει και στο πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων κατά το διήμερο 14 και 15 Αυγούστου.

Την παραμονή, στις 7.00 το απόγευμα θα ξεκινήσει ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και στη συνέχεια θα ψαλθούν θα εγκώμια στον επιτάφιο που αναπαριστά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. «Φέτος, η μόνη διαφορά είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λιτάνευση του επιταφίου στους εξωτερικούς χώρους του προσκυνήματος», εξηγεί ο π. Πέτρος Ασβεστόπουλος.

Η τοπική εκκλησία εξετάζει την περίπτωση να γίνει περιφορά εντός του Ιερού Ναού.

Μετά τις 10.30 το βράδυ της 14ης Αυγούστου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία ενώ ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στις 7.00 το πρωί θα τελεστούν ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Σε όλες τις ακολουθίες θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Θεόκλητος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανήμερα του εορτασμού θα χειροτονηθεί σε πρεσβύτερο ένας διάκονος της οικείας Μητρόπολης, ο οποίος στη συνέχεια θα τοποθετηθεί στον ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στον Κάτω Σταυρό του Δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikifocus.gr/, 14/8/2020]