Πώς συνδέεται ο ορυκτός πλούτος με την Υγεία και τις ιατρικές εφαρμογές

Για όσους δεν το γνωρίζουν τα μέταλλα και τα ορυκτά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον φαρμακευτικό και ιατρικό κλάδο, ως βασικά συστατικά για την ανάπτυξη φαρμάκων και ιατρικής τεχνολογίας, αλλά και ως ασπίδες προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού από προσβλητικούς ιούς.

Μεταξύ άλλων, μέταλλα που εξορύσσονται στην Χαλκιδική, στα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την Ελληνικός Χρυσός – ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο χρυσός, ο άργυρος, ο μόλυβδος – έχουν όλα τους μεγάλη αξία για την σύγχρονη ιατρική.

  • Η χρήση νανομορίων χρυσού, για παράδειγμα, είναι αρκετά διαδεδομένη για την ιατρική έρευνα και τον διαγνωστικό έλεγχο ακόμα και για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου. Και αυτό γιατί νανομόρια χρυσού σε συνδυασμό με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, προσβάλλουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, ο χρυσός αξιοποιείται από τη σύγχρονη ιατρική και σε διάφορες άλλες εφαρμογές, όπως στις επικαλύψεις των stents για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Ο χαλκός συναντάται σε κρίσιμο διαγνωστικό εξοπλισμό, όπως ο αξονικός τομογράφος και σε διαγνωστικές μεθόδους όπως η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία, ενώ διαθέτει σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες.
  • Ο άργυρος έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση.
  • Ο μόλυβδος διαθέτει σημαντικές μονωτικές ιδιότητες για την προστασία ιατρών και ασθενών από τη διαγνωστική ή θεραπευτική χρήση της ακτινοβολίας.
  • Ο ψευδάργυρος έχει αντιϊκές ιδιότητες κατά την λήψη του από τον ανθρώπινο οργανισμός, που συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας των μολύνσεων, είτε στην πλήρη αποτροπή τους.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr/, 12/5/2020]