Περιθώριο για μέτρα στήριξης και το 2021 μέσω παράτασης των κανόνων χαλάρωσης της Ε.Ε.

Η προοπτική για δημοσιονομικό περιθώριο εφαρμογής μέτρων στήριξης της οικονομίας και το 2021 – 2022 είναι ορατή μέσα από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, αλλά και από την έκθεση της Κομισιόν και του ESM η οποία συζητείται σήμερα στο Eurogroup.

Στην έκθεση υπολογίζονται στα 12,6 δισ. ευρώ φέτος και στα 6 δισ. ευρώ το 2021 τα μέτρα στήριξης που δρομολογεί η κυβέρνηση, καταγράφεται βιώσιμο το ελληνικό χρέος αλλά μία πολύ καλή κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Εκτιμάται όμως πως θα υπάρχουν χαμηλές αναπτυξιακές πτήσεις μεσοπρόθεσμα στο 1% και ότι παραμένουν οι εξωτερικές ανισορροπίες.

Το δημοσιονομικό περιθώριο

Αναλυτικά, χθες o υπουργός Oικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβη στην εκτίμηση ότι θα διατηρηθεί η ελαστικοποίηση στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ (ρήτρα διαφυγής) και για το 2021 αλλά και ενδεχομένως για το 2022 με δεδομένες τις προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία του ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της σε πακέτο εκθέσεων που κοινοποίησε χθες σε συνεργασία με τον ESM εν όψει του σημερινού Eurogroup το οποίο θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η προληπτική πιστοληπτική γραμμή ECCL, περιλαμβάνει αναλυτικές προβλέψεις για τα δημοσιονομικά, για τη βιωσιμότητα του χρέους και για την ευμάρεια του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.

Σε ειδικό παράρτημα εκτιμάται από την Κομισιόν και από τον ESM ότι το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί στην Ελλάδα θα είναι για φέτος στα 12,6 δισ. ευρώ και το 2021 στα 6 δισ. ευρώ.

Περιθώριο για μέτρα στήριξης και το 2021 μέσω παράτασης της ρήτρας διαφυγής της ΕΕ

Στην ίδια έκθεση καταγράφεται η εκτίμηση για μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα φέτος, αλλά προσθέτει την προβολή ότι η πραγματική οικονομική ανάπτυξη την περίοδο 2026-2030 θα είναι μόλις 1%. Προβλέπει επίσης και δημοσιονομικό έλλειμμα εφεξής, καταλήγοντας ωστόσο στο συμπέρασμα πως η ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους της χώρας είναι θετική.

Σε ξεχωριστά παραρτήματα, η Κομισιόν και ο ESM αναλύουν τις εξωτερικές ανισορροπίες της Ελληνικής οικονομίας με το άνοιγμα στη Διεθνή Επενδυτική Θέση της χώρας να παραμένει στο -150% του ΑΕΠ και το 2019 αλλά και το κυκλικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να είναι μεγαλύτερο από το -3% του ΑΕΠ όλη την περίοδο 2020 – 2021, δηλαδή εντός του στόχου που έχει τεθεί. Παρόλα αυτά, καταλήγει στο συμπέρασμα πως και στο πεδίο των εξωτερικών ανισορροπιών η θέση της χώρας είναι βιώσιμη “αν και με ρίσκο”.

Ισχυρές τράπεζες

Στο τραπεζικό τομέα, καταγράφει την επάρκεια κεφαλαίων στη χώρα εκτιμώντας ότι είναι από την υψηλότερες πανευρωπαϊκά ξεπερνώντας ακόμα και την κατάσταση που διέπει τις γερμανικές τράπεζες με το δείκτη CET1 capital (common equity tier 1) στο 16,36%.

Το εν λόγω πακέτο εγγράφων των δύο Θεσμών της ΕΕ κατατίθεται σήμερα στο Eurogroup που λαμβάνει χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης μαζί με την επιστολή των κ,κ, Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι.

Ζητούν την ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής ECCL του ESM, δηλαδή του σχεδίου των 540 δισ. ευρώ δανείων στήριξης mε τρόπο ευέλικτο χωρίς ειδικούς κανόνες εποπτείας μνημόνια και επιτόπιους ελέγχους και με τρόπο που να καλύπτει και έμμεσες δαπάνες που συνδέονται με την υγειονομική κρίση. Και τούτο ούτως ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το εν λόγω σχέδιο.

Επίσης θα υπάρξει συζήτηση για την ενεργοποίηση του προγράμματος SURE, δηλαδή της άλλης μεγάλης εκκρεμότητας που έχει απομείνει από την απόφαση των υπουργών Οικονομικών την 9ης Απριλίου. Το πιο πιθανό σενάριο για τη σημερινή σύνοδο είναι να μην υπάρξει απόφαση αλλά ωρίμανση των συζητήσεων με στόχο τα θέματα να επιλυθούν στην επόμενη σύνοδο των υπουργών οικονομικών που θα λάβει χώρα την προσεχή Πέμπτη.

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στο Capital.gr,, προσδοκά σημαντικό ποσό μέσα από το πρόγραμμα SURE. Eπισήμως αναλογεί στην Ελλάδα περί το 1,5 δισ. ευρώ το οποίο όμως μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε περίπτωση που κάποια κράτη (όπως για παράδειγμα η Γερμανία η οποία έχει πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού) δεν επιλέξουν να προσφύγουν στα κεφάλαιά του.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 8/5/2020]