Μητσοτάκης σε τραπεζίτες: Η επιβίωση επιχειρήσεων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα

“Το ζήτημα της επιβίωσης επιχειρήσεων πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Και η δική μας, προφανώς, ως Πολιτεία, αλλά νομίζω και η δική σας, διότι είναι όλοι πελάτες σας”.

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους τραπεζίτες, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφορικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

“Ο σκοπός της συνάντησης είναι να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση, του πώς δουλεύουν στην πράξη τα εργαλεία ρευστότητας τα οποία έχει παράσχει η ελληνική κυβέρνηση στις τράπεζες με σκοπό να τα διοχετεύσουν στην ελληνική επιχειρηματικότητα, μικρή, μεσαία και μεγάλη. Δε χρειάζεται να επαναλάβω το πλαίσιο των μέτρων που έχει πάρει η Πολιτεία, τα γνωρίζετε πολύ καλά. Το πρώτιστο δικό μας μέλημα -δικό μου αλλά και των συναρμοδίων Υπουργών- είναι να σιγουρευτούμε ότι αυτή η ρευστότητα φτάνει τελικά στους αποδέκτες σε μια έκτακτη κατάσταση όπου το ζήτημα της επιβίωσης επιχειρήσεων πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και η δική μας, προφανώς, ως Πολιτεία αλλά νομίζω και η δική σας διότι είναι όλοι πελάτες σας”, τόνισε, στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός.

Στη συζήτηση, επί τάπητος τέθηκαν το πώς θα διοχετευθεί με γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, αλλά και με πιο τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχουν δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. 

“Πρέπει να απορροφήσουμε τους κραδασμούς όσο το δυνατόν καλύτερα και να θέσουμε τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ από την πλευρά των στελεχών των τραπεζών εκτιμήθηκε ότι το 2020 υπάρχει η δυνατότητα να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία με τη μορφή χρηματοδοτήσεων περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Στην τηλεδιάσκεψη, από την πλευρά της κυβέρνησης, συμμετείχαν  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος  Ζαββός, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο προϊστάμενος του  Οικονομικού Γραφείου της γενικής γραμματέας πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας. Από τον τραπεζικό κλάδο συμμετείχαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος  της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης, η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου και η γενική γραμματέας ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 5/5/2020]