Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το Φράγμα Χαβρία Χαλκιδικής

Με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ.Τσακίρη – Τα χαρακτηριστικά του έργου.

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, εντάχθηκε το έργο της κατασκευής του φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής με προϋπολογισμό περίπου 106 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κίνηση τυπική, αλλά σημαντική καθώς με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η ωρίμανση των μελετών του έργου, το οποίο στηρίζεται σε πληρωμές διαθεσιμότητας. Το ΣΔΙΤ αναμένεται να απενταχθεί από το ΠΔΕ όταν υπάρξει ανάδοχος.  Το φράγμα, που θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εγκρίθηκε από τη Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ τον περασμένο Φεβρουάριο και πλέον το επόμενο βασικό βήμα περιλαμβάνει την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού.

Οι διαδικασίες εξάλλου, πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα, καθώς η ισχύς της εγκεκριμένης στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου ολοκληρώνεται σε ενάμιση χρόνο. Η παράταση που δόθηκε σε όλες τις ΑΕΠΟ, από 10 σε 15 χρόνια, με τον νέο περιβαλλοντικό νόμο, μένει να φανεί με τις εγκυκλίους της διοίκησης αν και πώς καταλαμβάνει και τέτοια έργα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο έργο φαίνεται να χάθηκε πολύτιμος χρόνος-περίπου τεσσεράμισι χρόνια-  επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τέλη 2018, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας είχε δηλώσει ότι το έργο θα … «ξεκινήσει επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης». Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευαστική περίοδος του έργου είναι τρία χρόνια, ενώ την αναμενόμενη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα διαδεχτεί ο ανταγωνιστικός διάλογος. Ως διάρκεια παραχώρησης έχουν οριστεί τα 30 χρόνια.

Τι περιλαμβάνει

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμιευτήρα 32,6 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας νερού και την πρώτη φάση του δικτύου ύδρευσης. Θα καλύψει το 33% των υδρευτικών αναγκών της Χαλκιδικής που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, φέρνοντας επεξεργασμένο νερό στις δεξαμενές των ΔΕΥΑ. Θα δοθεί δηλαδή, λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης και της άρδευσης στο πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, που το καλοκαίρι έχουν καταγράφουν σημαντική προσέλευση τουριστών.

Ουσιαστικά, θα κατασκευαστεί φράγµα επί του χειµάρρου Χαβρία στην Νότια  Χαλκιδική  περί  τα  3 χλμ. βορειοανατολικά του  οικισµού  Ορµύλιας  καθώς  και  υδραγωγείο,  το  οποίο  στην  πλήρη  ανάπτυξη  του  (274 χλμ.)  θα  εκτείνεται  σε  µια  περιοχή 14.000  τετραγωνικών χλμ.

Το φράγμα Χαβρία, θα έχει ύψος 60 μέτρων και θα χωράει 32,6 εκατ. κυβικά, εκ των οποίων θα διατίθενται στην πλήρη ανάπτυξη των έργων 13,2 εκ. κυβ. μ. για ύδρευση, 9 εκ. κυβ. μ. για άρδευση και 6,2 εκ. κυβ. μ. για οικολογική παροχή.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει τα έργα μεταφοράς από το φράγμα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ), τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) δυναμικότητας 55.000 κ.μ./ημέρα (με δυνατότητα επέκτασης στα 165.000 κ.μ./ημέρα) και τα εξωτερικά δίκτυα συνολικού μήκους 62 χλμ., δεξαμενών και αντλιοστασίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του δημάρχο Αριστοτέλη, Στέλιου Βαλιάνου, ο δήμος αν και δεν ωφελείται άμεσα από το έργο σε ό,τι αφορά την υδροδότηση, θα διεκδικήσει ρόλο στο φορέα διαχείρισης, δεδομένου ότι ο ποταμός πηγάζει από το δήμο Αριστοτέλη και διέρχεται από μεγάλο μέρος του.

[ΠΗΓΗ: https://www.economix.gr/, του Δημήτρη Δανού, 18/5/2020]