“Λάμπουν” οι μεταλλευτικές και τα funds χρυσού εν μέσω κορονοϊού

Οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης χρυσού αλλά και των funds που κάνουν συναλλαγές με το πολύτιμο μέταλλο έχουν επιδοθεί σε ράλι τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η κρίση του κορονοϊού αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές και οι επενδυτές συνέρευσαν σε ασφαλή επενδυτικά assets.

Η τιμή spot του χρυσού έχει ενισχυθεί περισσότερο από 10% το τρέχον έτος, ήτοι το περισσότερο μεταξύ των σημαντικών assets που παρακολουθεί το Reuters και πολύ περισσότερο σε σχέση με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το δολάριο. 

Καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν ένα η επίδραση του ιού, ο οποίος έχει προσβάλει περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει οδηγήσει σε παγκόσμια lockdowns, θα είναι αποπληθωριστική ή πληθωριστική και ενώ οι κυβερνήσεις έχουν διοχετεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια στις “παγωμένες” οικονομίες τους, ο χρυσός έχει αναδειχθεί ως το αγαπημένο ασφαλές επενδυτικό “καταφύγιο”.

Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες εξόρυξης έχουν διακόψει την παραγωγή στο πλαίσιο του lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι μετοχές τους έχουν υπεραποδώσει έναντι των γενικών δεικτών φέτος.

Ο δείκτης Global Gold της S&P/TSX, ο οποίος παρακολουθεί τους παραγωγούς χρυσού και σχετιζόμενων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που εξορύσσουν ή επεξεργάζονται χρυσό παγκοσμίως, έχει ενισχυθεί περίπου 20% φέτος.

Ο Ned Naylor-Leyland, ο οποίος διαχειρίζεται ένα fund χρυσού και ασημιού στην Merian Global Investors στον Λονδίνο, αναμένει μια ώθηση στα λειτουργικά περιθώρια των μεταλλευτικών του κλάδου χάρη στην άνοδο του αμερικανικού δολαρίου και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, τα οποία ευθύνονται για το 30-40% του κόστους των εταιρειών αυτών.

Η Barrick Gold, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης, ανακοίνωσε πτώση 8,5% στην παραγωγή χρυσού το α’ τρίμηνο εξαιτίας του lockdown, αλλά παραμένει σε τροχιά επίτευξης των ετήσιων στόχων που έχει θέσει. Η μετοχή της έχει κερδίσει περίπου 46% φέτος, ενώ αυτή μιας άλλης παραγωγού χρυσού, της Polyus PAO, έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 20%.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 24/4/2020]