Forma.gov.gr: Πώς και με ποιους τρόπους κάνουμε τη δήλωση μετακίνησης

Οι πολίτες απαιτείται να βρουν, (να εκτυπώνουν, εάν αυτό είναι δυνατόν) και να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα προκειμένου να μετακινηθούν από το σπίτι, έπειτα από την καθολική απαγόρευση μετακίνησης στη χώρα, η οποία ισχύει για 14 ημέρες, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 23 Μαρτίου ως τις 6 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, μετά από την επιβολή καθολικής απαγόρευσης, κάθε πολίτης που θέλει να βγει από το σπίτι θα πρέπει να συμπληρώνει την ακόλουθη ειδική φόρμα, στην οποία θα αναγράφει τα στοιχεία του και τον λόγο της μετακίνησης και την οποία μπορεί να βρει στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα: forma.gov.gr.

 

Το μέτρο της απαγόρευσης μετακινήσεων το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του στις 6 το απόγευμα της Κυριακής. Λίγο αργότερα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξειδίκευσαν τα μέτρα αυτής της απαγόρευσης.

Ποιοι είναι οι λόγοι, που δικαιολογούν τη μετακίνηση των πολιτών

Μετακινήσεις πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

 • Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
 • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Οι δικαιολογημένοι λόγοι μετακίνησης των πολιτών

 • Μετακινήσεις πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:
 • Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου Α) και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.
 • Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα προαναφερθέντα έντυπα, κατά περίπτωση.

Το έντυπο της δήλωσης μετακίνησης για κάθε λόγο εκτός της μετάβασης στην εργασία

Σημειώνεται πως σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Πώς θα εκδίδεται η βεβαίωση μετακίνησης;

α. Αναφορικά με την βεβαίωση μετακίνησης Τύπου Α, δηλαδή για μετάβαση στην εργασία, ο εργαζόμενος συμπληρώνει το έντυπο που θα βρει στο forma.gov.gr από το βράδυ της Κυριακής. Σε ό, τι αφορά τώρα τις άλλες μεμονωμένες μετακινήσεις, οι πολίτες έχουν τρεις επιλογές:

β. Αποστολή μηνύματος SMS στο 13033

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
  Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

γ. Χειρόγραφη βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

ΠΗΓΗ: https://politisonline.com 22/3/2020