Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος του Γοματίου

Δύο μήνες αποκλεισμένοι από το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής παραμένουν οι κάτοικοι του Γοματίου στη Χαλκιδική, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη ο δρόμος που οδηγεί στον οικισμό από την σφοδρή κακοκαιρία στις 22 Νοεμβρίου.

Πρόσβαση στο χωριό υπάρχει μεν, αλλά πρόκειται για μια παράκαμψη σε δρόμο με χαλίκι, μέσω του οποίου ουσιαστικά είναι αρκετά δύσκολο να γίνει διέλευση από συμβατικά αυτοκίνητα πέραν των φορτηγών και των οχημάτων που διαθέτουν τετρακίνηση. Να σημειωθεί ότι ο δρόμος που περνάει μέσα από το Γομάτι αποτελεί τη βασικότερη επιλογή των οδηγών ΙΧ που θέλουν να κατευθυνθούν σε Ιερισσό, Νέα Ρόδα, Ουρανούπολη και φυσικά στο Άγιον Όρος, οι οποίοι τώρα αναγκαστικά πηγαίνουν μέσω Σταγείρων και Στρατονίκης.

Θετικό είναι βέβαια το γεγονός ότι η επισκευή του δρόμου προς το Γομάτι ολοκληρώνεται και όπως επισήμανε στη Voria.gr ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, «στο τέλος του Ιανουαρίου, το πολύ έως τις 3 Φεβρουαρίου το τμήμα που έχει αποκλειστεί θα δοθεί στην κυκλοφορία μετά την επισκευή που έγινε. Δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή ημερομηνία καθώς δεν ξέρουμε τι καιρικές συνθήκες θα επικρατούν και αν θα επιτρέψουν την ασφαλτόστρωση του δρόμου».

Ο χωματόδρομος που οδηγεί στο Γομάτι ουσιατικά υποχρεώνει τους οδηγούς να διανύσουν ακόμα 3 χλμ σε έναν δρόμο που δεν επιτρέπει υψηλές ταχύτητες, ενώ ανησυχία είχε προκληθεί για ενδεχόμενη ανάγκη να έρθει στον οικισμό ασθενοφόρο.

Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γοματίου Θανάσης Παπουτσής, «ούτως ή άλλως το Γομάτι θεωρείται άγονη γραμμή ακόμα και για τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, αφού το λεωφορείο κατευθύνεται στην Ουρανούπολη μέσω του δρομολογίου Στάγειρα-Στρατονίκη-Στρατώνι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θεομηνίες τα τελευταία χρόνια είναι όλο και σφοδρότερες με αποτέλεσμα οι αντιπλημμυρικές υποδομές που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980 και του 1990 να μην μπορούν να τις συγκρατήσουν.

Το ζήτημα του αποκλεισμού του Γοματίου τέθηκε και στη Βουλή από τη μορφή ερώτησης από τον βουλευτή Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ Απόστολο Πάνα προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι πρόκειται για θέμα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που διαχειρίζεται ποσό ύψους 7 εκατ. ευρώ για τις επισκευές του οδικού δικτύου.

Όπως ανέφερε ο κ. Πάνας στην Voria.gr «έπρεπε να ασκηθεί πίεση στην κεντρική εξουσία ώστε το θέμα της οδικής σύνδεσης του Γοματίου να λυθεί άμεσα μετά από δύο μήνες αναμονής.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 25/1/2020]