Προσκλητήριο από τη Νέα Υόρκη για επενδύσεις στην Ελλάδα

Τέσσερις υπουργοί, τρεις υφυπουργοί καθώς και επικεφαλής τραπεζών και επιχειρήσεων στέλνουν μήνυμα στις αγορές ότι η χώρα ανακάμπτει και διαθέτει επενδυτικές ευκαιρίες σε τράπεζες, ακίνητα, ενέργεια, τουρισμό, υποδομές, ομόλογα. Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα έχουν παρουσία στο φετινό συνέδριο περιλαμβάνεται και η Eldorado Gold.

Κάλεσμα προς την αμερικανική αλλά και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα, που ανακάμπτει δυναμικά και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, στην αγορά ακινήτων, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στις υποδομές και στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, θα απευθύνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο του 21ου Ετήσιου Forum «Invest in Greece» του Capital Link.

Οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και οι υφυπουργοί Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς, θα αναπτύξουν σε περισσότερα από 1.000 κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, επενδυτικών οίκων και τραπεζών (Citi, AXIA Ventures, BNP Paribas, Goldman Sachs International, Nomura International κ.ά.) τις κεντρικές προτεραιότητες και τους στόχους της κυβέρνησης στους τομείς της αρμοδιότητάς τους. Επιπλέον, τόσο η κυβερνητική αποστολή όσο και τα κορυφαία στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που μετέχουν στο συνέδριο θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με σημαντικούς εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, προκειμένου να τους αποδείξουν ότι «η Ελλάδα επέστρεψε» («Greece is back»), όπως είναι ο τίτλος του φετινού συνεδρίου.

Το 21ο ετήσιο Φόρουμ του Capital Link πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης. Στην έναρξή του θα προβληθεί μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους επενδυτές.

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί κεντρικό στοίχημα για την κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ανάπτυξη 2,8% το 2020 με όχημα, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, δηλαδή των επενδύσεων, κατά 13,4%.

Ευνοϊκή συγκυρία

Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν σε μια ιδιαιτέρως ευνοϊκή για την κυβέρνηση συγκυρία, καθώς:

  1. Εντός της εβδομάδος κατατίθεται στη Βουλή η συστημική λύση αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων με βάση το σχέδιο «Ηρακλής», η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία.
  2. Το Eurogroup επισφράγισε την περασμένη Τετάρτη την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, εγκρίνοντας την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, αναγνώρισε τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης και άνοιξε τον δρόμο για να εξεταστεί η αξιοποίηση των κερδών των ομολόγων σε επενδύσεις.
  3. Τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) έδειξαν την περασμένη Πέμπτη ότι η ανάπτυξη τρέχει με ρυθμό 2,2% στο 9μηνο του έτους, ξεπερνώντας τις προβλέψεις εγχώριων και ξένων φορέων.
  4. Την Παρασκευή ψηφίστηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και άλλα θετικά μέτρα συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2020, τα οποία επικροτήθηκαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το τελευταίο Eurogroup.
  5. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προετοιμάζει το δανειακό πρόγραμμα του 2020 με τον «αέρα» του «μαξιλαριού» διαθεσίμων ύψους 35 δισ. ευρώ, των ιδιαιτέρως επιτυχημένων φετινών εκδόσεων ομολόγων 5ετούς, 7ετούς και 10ετούς διάρκειας, που του απέφεραν συνολικά 9 δισ. ευρώ, και της πρόωρης αποπληρωμής των 2,7 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύστερα από την οποία η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τα τοκοχρεολύσια που λήγουν την ερχόμενη χρονιά (περίπου 8,2 δισ. ευρώ) χωρίς καμία νέα έκδοση και χωρίς να πειράξει το «μαξιλάρι». Εντούτοις, επειδή πρέπει να διατηρηθεί η τακτή επαφή του Ελληνικού Δημοσίου με τις αγορές, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του και προσανατολίζεται στην αναζήτηση κεφαλαίων ύψους έως 9 δισ. ευρώ το 2020.

Με εφαλτήριο τις εξελίξεις αυτές, ο κ. Σταϊκούρας στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου θα παρουσιάσει τους επόμενους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση στη δέσμευση για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στις πρωτοβουλίες για διευκόλυνση των επενδύσεων και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι επαφές Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών φορέων και οργανισμών, όπως οι PIMCO, Goldman Sachs, Citibank, BlackRock, BlueCrest, Morgan Stanley, Helm, Nomura, Third Point κ.ά. Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ενώ αύριο θα παρευρεθεί στην «Ημέρα της Ελλάδας» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Greek Day at NYSE), όπου η ελληνική κυβερνητική αποστολή και στελέχη των εταιριών ελληνικών συμφερόντων οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα χτυπήσουν το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της συνεδρίασης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει επίσης την ευκαιρία να συζητήσει με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος, ο οποίος θα είναι κεντρικός ομιλητής στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου και θα προλογίσει τον επικεφαλής της Paulson & Co. Inc, Τζον Πόλσον, ο οποίος θα τιμηθεί με το «2019 Capital Link Hellenic Leadership Award» για την εξαιρετική συμβολή του στην Ελλάδα.

Τα πάνελ

Κεντρικός ομιλητής στο μεσημεριανό γεύμα του Forum θα είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ κεντρικές ομιλίες σε ενότητες που αφορούν αντιστοίχως τις επενδυτικές ευκαιρίες στον τουρισμό, τον ρόλο της χώρας μας ως διαμετακομιστικού και μεταφορικού κόμβου και ως παγκόσμιας δύναμης στη ναυτιλία θα απευθύνουν οι υπουργοί Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Επιπλέον, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός θα παρουσιάσει τον νέο χάρτη στον τραπεζικό τομέα μετά την ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» στις αρχές του 2020, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης θα αναφερθεί στα μεγάλα σχέδια που θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα και θα αποτελέσουν επενδυτικές ευκαιρίες και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς θα μιλήσει για το καινούργιο τοπίο στην αγορά ενέργειας.

Επιχειρηματικές αποστολές

Εκτός από την κυβερνητική αποστολή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρίσκονται για το 21ο ετήσιο συνέδριο του Capital Link οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς και της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Μάρτιν Τσούρντα και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Ριχάρδος Λαμπίρης, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας.

Το «παρών» θα δώσουν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων, δικηγορικών γραφείων που ειδικεύονται σε επιχειρηματικές συμφωνίες, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ., καθώς και ο συντονιστής των κλιμακίων της Κομισιόν για την Ελλάδα Πολ Κούτος με τον επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη χώρα μας Φραντσέσκο Ντρούντι.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα έχουν παρουσία στο φετινό συνέδριο περιλαμβάνονται οι: Aegean Airlines, η ΕΥΔΑΠ, Avis Ελλάς, Eldorado Gold, EY, Grant Thornton, ΕΛΠΕ, Lamda Development, McKinsey & Company, Όμιλος Μυτιληναίος, NN Hellas, ΟΠΑΠ, Prodea Investments, ΔΕΗ, Reed Smith, Shaner Hotel Group, ΤΕΜΕΣ, The Wall Street Journal, ΙΤΑΝ, Värde Global Real Estate, Zeus Group, Diana Shipping, Eurodry, Euroseas, Tsakos Energy Navigation, Performance Shipping.

[ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/, του Μάριου Ροζάκου, 9/12/2019]