“Αιχμάλωτοι” της ΔΕΗ και της απολιγνιτοποίησης οι εργολάβοι στα ορυχεία

Ασφυξία προκαλεί στους εργολάβους που δραστηριοποιούνται στα Ορυχεία της ΔΕΗ ο συνδυασμός των παρατεταμένων χρεών της ΔΕΗ προς αυτούς με τους σχεδιασμούς για την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις απολύσεις των προηγούμενων μηνών έχουν προστεθεί το τελευταίο διάστημα και άλλες, με το μέλλον να προδιαγράφεται εξίσου ζοφερό, καθώς, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, το μέλλον τους είναι στον αέρα μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ σε σχέση με το μέλλον της λιγνιτικής παραγωγής στην περιοχή.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι εργολάβοι έχουν αποφασίσει να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους, προχωρώντας στη δημιουργία επιτροπής που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την απολιγνιτοποίηση και θα διεκδικήσει θεσμικό ρόλο στις συνομιλίες με την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ.

Πάνω από 50 εκπρόσωποι τεχνικών εταιριών και ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από τη λιγνιτική παραγωγή στη Δυτ. Μακεδονία συναντήθηκαν προ ημερών στην Πτολεμαΐδα, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Οι εργολάβοι στα Ορυχεία της ΔΕΗ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις συνέπειες της επιτάχυνσης της απολιγνιτοποίησης, με τις συνέπειές της στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών τους και της περιοχής να διαφαίνονται «καταστροφικά», όπως χαρακτηριστικά λένε, με το σκηνικό που διαμορφώνεται να χαρακτηρίζεται «εφιαλτικό».

Τα επόμενα βήματα

Οι τεχνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται γύρω από τα Ορυχεία της ΔΕΗ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες, υπό την σκέπη  του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης.

Στα πλαίσια αυτά αποφάσισαν να διοργανώσουν προς τα τέλη του Ιανουαρίου εκδήλωση- ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση και τη μεταλιγνιτική εποχή.

Επίσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταξύ των τεχνικών εταιριών διαβούλευση για τον προγραμματισμό τους, σύντομα θα λειτουργήσει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα εν είδη παρατηρητηρίου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως π.χ. καταλήψεις στην Εγνατία Οδό κ.ο.κ.

[ΠΗΓΗ: https://kozan.gr/, από energypress.gr, 27/12/2019]