Fast Track απογραφή της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ από το ΥΠΕΝ- κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Με fast track διαδικασίες προχωρά η κυβέρνηση τις προεργασίες για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για εκκαθάριση εν λειτουργία και ιδιωτικοποίησης των «καθαρών» κομματιών της ΛΑΡΚΟ, παρά το γεγονός ότι οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές του νέου έτους.

Πριν από λίγες ημέρες το ΥΠΕΝ όρισε τριμελή επιτροπή απογραφής της περιουσίας του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων του Άη Γιάννη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής, η οποία φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Ενέργειας Γ. Θωμά, έργο της επιτροπής είναι «η διενέργεια απογραφής του δημοσίου μεταλλείου Λάρυμνας, ήτοι των εγκαταστάσεων εντός του χώρου των εκμισθούμενων και υπεκμισθούμενων μεταλλείων (Ο.Π. 1 και 8Β Ν. Φθιωτιδοφωκίδας, 105Α και 107 Ν. Αττικοβοιωτίας), καθώς και καταγραφή και περιγραφή των εκτάσεων και τίτλων επί των οποίων οι εγκαταστάσεις αυτές αναπτύσσονται».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται στην απόφαση, η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αποστολή της μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Παρόλα αυτά, ο δρόμος για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι, με τα εμπόδια να ξεπηδούν από πολλές πλευρές, και πρώτα και κύρια από το κουβάρι χρεών και επαπειλούμενων προστίμων από την Κομισιόν στο οποίο είναι μπλεγμένη η επιχείρηση.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι φορείς της περιοχής εμφανίζονται αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις, προκαλώντας έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να εμφανίσει συναινετικό πρόσωπο – εξ ου και οι επίσημες ανακοινώσεις έχουν μετατεθεί για μετά τις γιορτές, προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με τους εργαζομένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 100 οργανώσεις (σωματεία και φορείς) συμμετείχαν σε σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ που διοργάνωσε πριν λίγες ημέρες το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Οι εργαζόμενοι και οι φορείς της περιοχής ετοιμάζονται να διοργανώσουν το αμέσως προσεχές διάστημα μεγάλο συλλαλητήριο και κάθοδο στην Αθήνα.

[ΠΗΓΗ: https://energypress.gr/, της Γιάννας Παπαδημητρίου, 13/12/2019]