Τα επενδυτικά projects που αλλάζουν την Ελλάδα

Πώς συγκεκριμένα έργα επανατοποθετούν την Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Η ανάπτυξη μιας χώρας δεν έρχεται με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά με προσπάθειες χρόνων, με συντονισμένες ενέργειες, ανθρώπους ικανούς στις θέσεις που πρέπει και υπευθυνότητα. Και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και τα έργα που επανακαθορίζουν την εικόνα της χώρας και τη στάση που έχει απέναντι στις μεγάλες επενδύσεις, τα έργα που αλλάζουν το επενδυτικό σκηνικό.

Μεγάλα ποσά που επενδύονται σε μεγάλα projects που αξιοποιούν το υλικό και τους ανθρώπους μιας χώρας, νέες θέσεις εργασίας, συμβολή στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία και όλα αυτά με γνώμονα πάντα τις ανθρώπινες αξίες. Όλα τα παραπάνω είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει ένα επενδυτικό έργο για να μπορεί να συμπεριληφθεί ανάμεσα σε εκείνα που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τέτοιου έργου είναι η Ελληνικός Χρυσός. Η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το έργο της το 2004, συνεχίζει επενδύοντας σε μια αδιαπραγμάτευτη αξία: την ασφαλή λειτουργία των έργων της όσον αφορά το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Αυτό είναι και το τρίπτυχο που εκφράζει και τη φιλοσοφία της εταιρείας. Και πλέον, τα πλάνα της έχουν πάρει τον δρόμο τους και βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Λέξη “κλειδί” ο στόχος

Πέρα από τη φιλοσοφία μιας εταιρείας και το κατά πόσο αυτή υπηρετεί τις ανθρώπινες αξίες και την κοινωνία, η λέξη “κλειδί” σε ό,τι αφορά τα projects που φιλοδοξούν να βάλουν το λιθαράκι τους για ένα καλύτερο αύριο είναι η λέξη “στόχος”. Για την Ελληνικός Χρυσός, ο στόχος αυτός είναι ξεκάθαρος. Η λειτουργία της είναι τέτοια ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα μία από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγούς χρυσού και χαλκού διεθνώς και αυτό να εξελιχθεί σε μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Η αρχή στο κομμάτι αυτό έχει ήδη γίνει και έπεται και συνέχεια.

Άλλωστε, ο ορυκτός πλούτος ήταν ανέκαθεν πηγή ευημερίας για τον τόπο μας και μπορεί να γίνει και πάλι κινητήριος δύναμη οικονομικής ανάκαμψης. Η Ελληνικός Χρυσός θέλει να “εκμεταλλευτεί” ακριβώς αυτό. Οι επενδύσεις της που ξεπερνούν το 1 δισεκκατομύριο, οι νέες θέσεις εργασίας για 1.600 εργαζόμενους, η στήριξη των Ελλήνων προμηθευτών και επιχειρήσεων και τα έργα υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας είναι μόνο μερικά από όσα έχει κάνει σήμερα η εταιρεία και έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Το έργο της αφορά τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που βρίσκονται στη βορειοανατολική Χαλκιδική και περιλαμβάνουν: τα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών, τα οποία βρίσκονται σε φάση παραγωγής, καθώς και το έργο των Σκουριών.

Επειδή όμως ο ‘πυρήνας’ μιας χώρας είναι η κοινωνία της και οι άνθρωποί της, η Ελληνικός Χρυσός δίνει βάση και σε αυτό. Σε κάθε έργο της, αναπτύσσει έναν γόνιμο διάλογο με την τοπική κοινωνία και είναι έμπρακτα δίπλα στους κατοίκους κάθε περιοχής, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και την ευημερία της με σημαντικές επενδύσεις και στήριξη δράσεων κοινής ωφελείας για τον τουρισμό, την παιδεία, την περιβαλλοντική μέριμνα και τον πολιτισμό. Στόχος είναι η εκάστοτε περιοχή να εξακολουθήσει να ευημερεί ακόμα και μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας και οι άξιοι, ικανοί άνθρωποι να πάρουν τις αξίες που τους αξίζουν.

Καταπολέμηση του brain drain

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε, αφού εξηγεί γιατί τα επενδυτικά projects της Ελληνικός Χρυσός έχουν τόσο μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, είναι και η καταπολέμηση του φαινομένου του “Brain drain”. Πρόκειται για το φαινόμενο της φυγής του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αλλά για ένα φαινόμενο που έχει λάβει πολύ σημαντικές διαστάσεις στη χώρα μας από τη δεκαετία του 1990. Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, ιδίως εξειδικευμένο με γνώσεις και ικανότητες καθοριστικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, φεύγει για το εξωτερικό.

Μεγάλα επενδυτικά projects, έργα που αξίζουν την προσοχή μας και υλοποιούνται κάτω από πολύ καλές εργασιακές συνθήκες αποτελούν πόλο έλξης για όσους έχουν ήδη φύγει από την πατρίδα μας για κάτι καλύτερο, ενώ ταυτόχρονα είναι το μεγάλο κίνητρο για όσους βρίσκονται ακόμα στην Ελλάδα αλλά σκέφτονται έντονα να φύγουν στο εξωτερικό. Η Ελληνικός Χρυσός έχει καταφέρει μέσα από τις επενδύσεις και τα έργα της να βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, γεγονός πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, όπως και για κάθε χώρα που επιθυμεί να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ανθρώπους της, τα δυνατά μυαλά της.

Όλα τα παραπάνω από μόνα τους καθιστούν το έργο της Ελληνικός Χρυσός εξαιρετικά σημαντικό. Αν σε αυτά υπολογιστεί και τη μέριμνα της εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως μιλάμε για κάτι πραγματικά μεγάλο. Η πολιτική της Ελληνικός Χρυσός για το περιβάλλον στηρίζεται στη διαρκή προσπάθειά της για ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και ξεδιπλώνεται μέσα από μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών όπως το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, η αρχή της παράλληλης αποκατάστασης και οι βέλτιστες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης. Αυτές οι τρεις πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν μια μακρά λίστα από ενέργειες που έχουν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή την προστασία του “σπιτιού” μας.

Για να μπορέσεις, λοιπόν, να χαρακτηρίσεις μια εταιρεία ‘μεγάλη’ και το έργο της σπουδαίο, θα πρέπει να πληροί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. Η Ελληνικός Χρυσός είναι μια τέτοια εταιρεία

 

[ΠΗΓΗ: https://www.news247.gr/, 25/11/2019]