Επισπεύδει τα σχέδια διάσωσης της ΛΑΡΚΟ η Ελληνική Κυβέρνηση

Η κατάσταση για την ΛΑΡΚΟ, ιδίως μετά το περιστατικό με το θάνατο 55χρονου εργάτη, υποχρεώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει σύντονη δράση για την εξεύρεση μιας καθαρής λύσης που θα οδηγήσει στη διάσωση της ζημιογόνου εταιρείας σιδηρονικελίου. Ο υφυπουργός, Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τη διαχείριση της υπόθεσης και τις διαπραγματεύσεις με τους ιθύνοντες των Βρυξελών, επισκέπτεται αύριο Παρασκευή το εργοστάσιο της Λάρυμνας για επαφές με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΥΠΕΝ, ο κ. Θωμάς αναμένεται να μεταφέρει μήνυμα της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, με το οποίο θα καθιστά σαφές προς όλες τις πλευρές ότι η ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να παράγει διαρκώς ζημιές, δεν μπορεί να οφείλει άνω των 310 εκατ. ευρώ προς την ΔEH και πιο σημαντικότερο, θα επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η σημερινή κατάσταση της βιομηχανίας τόσο για τους ίδιους τους εργαζομένους όσο και για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Θωμάς συζητά με την Κομισιόν το ενδεχόμενο να κλείσει την υπόθεση, μετά την καταδικαστική σε βάρος της απόφαση για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ύψους 136 εκατ. ευρώ, με το ελληνικό δημόσιο, βάσει της ετυμογορίας του ανωτάτου ευρωπαϊκού δικαστηρίου, να απαιτεί την ανάκτηση, από την ΛΑΡΚΟ, που παραμένει υπό τη σκέπη του ΤΑΙΠΕΔ από το 2012, όλων αυτών των ποσών που της χορηγήθηκαν, πράγμα εντελώς ανέφικτό υπό τις παρούσες συγκυρίες της αγοράς.

Μεταξύ των σχεδίων που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο η παλαιότερη ιδέα, του 2014, για τεμαχισμό της εταιρείας και διενέργεια δύο διαγωνισμών για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της, όσο και η υιοθέτηση του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής την οποία είχε χειριστεί ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όσον αφορά στο πρώτο σχέδιο, με τη διεξαγωγή δύο διαγωνισμών, ο μεν πρώτος θα μπορεί να αφορά στην πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στην Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη, ο δε δεύτερος, την πώληση του 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.

Θυμίζουμε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ, συμμετέχουν το ελληνικό δημόσιο, μέσω (ΤΑΙΠΕΔ, με 55,2%, η ΔEH με 11,4% και η Εθνική Τράπεζα με 33,4%.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, του Αδάμ Αδαμόπουλου, 14/11/2019]