Ο ευαίσθητος ΣΥΡΙΖΑ και η αρχαιολάτρης κα Μάλαμα…

 

Το «μεγάλο άδειασμα»!

Η κα Κυριακή Μάλαμα –για όσους δεν το γνωρίζουν– είναι βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω αυτής της ιδιότητας «κληρονόμησε» από την πρώην «βουλεύτρια» κα Ιγγλέζη και το μετερίζι του αντιμεταλλευτικού «αγώνα»!

 

Οπότε, η κυρία Μάλαμα είναι… αναγκασμένη κάθε τρεις και λίγο, πάσης ευκαιρίας δοθείσας, να βγάζει και μια ανακοίνωση κατά της μεταλλευτικής στην ΒΑ Χαλκιδική… Βλέπεις, αυτή ήταν και μία από τις περίφημες «κόκκινες γραμμές» του πάλαι ποτέ κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ… Και βέβαια, δεν έχει καμία σημασία τι θα λέει η ανακοίνωση. Ας είναι και η χειρότερη μπουρδολογία! Αρκεί να στρέφεται κατά των μεταλλείων, της εξόρυξης, της εταιρείας και των επενδυτών, και φυσικά εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση στο θέμα των μεταλλείων… Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

Έτσι είχαμε άλλη μία ανακοίνωση Μάλαμα, αυτή τη φορά για το θέμα των «αρχαίων των Σκουριών». Μόνο που αυτή η ανακοίνωση είχε μερικά ενδιαφέροντα σημεία… Όπως η αυθαίρετη ερμηνεία της απάντησης που έλαβε η κα Μάλαμα σε ερώτηση που είχε θέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού με θέμα: «Να διασωθεί και να προστατευτεί ο αρχαιολογικός χώρος στις Σκουριές της Χαλκιδικής».

Το Υπουργείο –κατά τα κοινώς λεγόμενα–, «αδειάζει κανονικά» την κα Μάλαμα… Αξίζει να διαβάσετε 2-3 αποσπάσματα από την απάντηση του Υπουργείου με την υπογραφή μάλιστα της Υπουργού κας Λίνας Μενδώνη.

«Στο πλαίσιο της κατασκευής του έργου “Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εργασίες Μεταλλείων Κασσάνδρας”, και σε εφαρμογή της ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ16/55765/2902/ 29.07.2009 Απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού και του περιβαλλοντικού όρου δ2.113. (α) της υπ’ αρ. 201745/26.7.2011 ΚΥΑ έγκρισης του έργου, διεξήχθη κατά τα έτη 2012- 2014 σωστική ανασκαφική έρευνα στη θέση «Σκουριές» Μ. Παναγίας, Δήμου Αριστοτέλη Π.Ε. Χαλκιδικής. Μετά την απομάκρυνση των σωρών των καταλοίπων αρχαίας μεταλλουργίας ήλθαν στο φως λάκκοι, πασσαλότρυπες και τμήματα θεμελίωσης κτιρίου, τα οποία μαρτυρούν εγκατάσταση αρχαίας μεταλλουργίας χαλκού. Επισημαίνεται, ότι η ανασκαφή στο πεδίο έχει ήδη ολοκληρωθεί».

Δηλαδή, ότι ήταν να σκάψουμε, το σκάψαμε και ότι ήταν να βρούμε, το βρήκαμε. Δεν υπάρχει άλλη έρευνα για όσους δεν κατάλαβαν. Και συνεχίζει η απαντητική επιστολή:

«Στις 22-10-2019 το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε ότι δεν εκκρεμεί καμία αδειοδότηση για την μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές, και το θέμα εισήχθη για την κατά νόμο γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την πρόταση των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, και την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, πρόκειται να αποσπαστούν το κτήριο της περιοχής Α και τμηματικά διατηρημένο λιθόστρωτο της περιοχής Β της θέσης “Σκουριές”, ως των καλύτερα σωζόμενων στοιχείων, τα οποία θα μεταφερθούν στη θέση “Κόνιαρη”, σε απόσταση 900 μ. βορειοανατολικά από το σημείο της εύρεσής τους, έτσι ώστε, μαζί με την ήδη ανασκαμμένη πρωτοβυζαντινή εγκατάσταση, να αποτελέσουν ένα ενιαίο, αναδεδειγμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό σύνολο. Ο χώρος αυτός μπορεί να φιλοξενήσει κινητά ευρήματα της ανασκαφής ή αντίγραφά τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα θεματικό μουσείο σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, διαχρονικά. Όσον αφορά στα κατάλοιπα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν κατά κατά χώραν λόγω της κατάστασης διατήρησής τους (κυρίως ορύγματα και κανάλια διανοιγμένα στο φυσικό έδαφος), θα αποδομηθούν με χειρωνακτικό τρόπο και με την επίβλεψη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους».

Δηλαδή, κάτι που αξίζει, τα κινητά ευρήματα, θα τα μεταφέρουμε σε πλησίον χώρο που μπορεί να είναι επισκέψιμος ώστε να αναδειχθούν καλύτερα. Και αυτό το πρότειναν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και γνωμοδότησε θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Και ακολουθεί και το μεγάλο «άδειασμα»…

«Σχετικά με τις αιτιάσεις περί “βανδαλισμού και κακοποίησης του αρχαιολογικού χώρου” από την εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, αλλά και τη δήθεν “εσκεμμένη υποβάθμιση αρχαιολογικών ευρημάτων, με στόχο την άρση εμποδίων σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα”, σας γνωρίζουμε ότι τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το πέρας της ανασκαφικής διερεύνησης ο χώρος ήταν και εξακολουθεί να είναι περιφραγμένος και φυλασσόμενος, ώστε να καθίσταται ανέφικτη οιαδήποτε κακοποίηση αυτού. Εξάλλου, η αλλοίωση των αρχαιοτήτων που, ενδεχομένως, υπήρχαν στη θέση Σκουριές, αλλά και του φυσικού αναγλύφου της περιοχής, συντελέστηκε τη δεκαετία του 1960, όταν συνεργεία του τοπικού δασαρχείου μετέφεραν τόνους σκωριών από την αρχαία εκμετάλλευση (τα λεγόμενα “μαγγανέζια”) για την επίστρωση δασικών δρόμων της περιοχής».

Δεν χρειάζεται κάποια εξήγηση νομίζω, είναι απολύτως κατανοητό για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Κι έρχεται η κα Μάλαμα να δηλώσει την εξής απερίγραπτη εξυπνάδα: «Βέβαια, το Υπουργείο σπεύδει να αποδώσει την κακοποίηση αυτή σε “δασεργάτες της δεκαετίας του 1960”, κι όχι στην εξορυκτική ασυδοσία, παρόλο που στην ίδια απάντηση παραδέχεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος εντοπίστηκε σε ανασκαφή πολύ μετά από την δεκαετία του 1960!». Έχει και θαυμαστικό… Ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να εντοπιστεί τίποτα επιφανειακά μετά το 1960 αφού οι δασεργάτες είχαν αφαιρέσει τα πάντα. Τι ακριβώς καταλογίζει η κα Μάλαμα και σε ποιόν; «Εξορυκτική ασυδοσία» στην εταιρεία, που προστάτευσε η ίδια τον χώρο μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση; Ή μήπως αμέλεια (ή και δόλο) στο κλιμάκιο του ΚΑΣ το 2008, επειδή δεν βρέθηκαν αρχαιότητες, πέραν των ήδη εντοπισμένων;

Και η απάντηση του Υπουργείου τελειώνει ως εξής, για να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία περί «αδειάσματος»:

«Ενόψει των ανωτέρω, είναι αυταπόδεικτο ότι κατά την ανασκαφική δραστηριότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής στη θέση “Σκουριές” εφαρμόστηκαν απολύτως ο νόμος 3028/2002, καθώς και οι διατάξεις της υπ’ αρ. 201745/26-7-2011 ΚΥΑ έγκρισης του έργου, γεγονός που αποδεικνύεται από την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας στην περιοχή, την ύπαρξη πρότασης υλοποίησης της ανάδειξης των αρχαιοτήτων και, κυρίως, την ανυπαρξία οιασδήποτε κακοποίησης ή βανδαλισμού των αρχαιοτήτων.»

Αυτά από το Υπουργείο, με τις υγείες σας…

Αλλά οι δηλώσεις Μάλαμα έχουν κι άλλα ενδιαφέροντα σημεία. Όπως, για παράδειγμα, την επίδειξη μιας… όψιμης «εθνικής ευαισθησίας» εκ μέρους βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, με τη χρήση προσδιορισμών όπως «Αρχαία Μακεδονία»! Καταλαβαίνετε, μην αρχίσουμε την συζήτηση περί ιστορικής μνήμης και ΣΥΡΙΖΑ…

Ή ακόμη την επιλεκτική αναγνώριση εκ μέρους της κας Μάλαμα για την μεταλλουργία αποκλειστικά της αρχαιότητας και όχι της σύγχρονης εποχής, ενώ ουσιαστικά η αρχαιολογική αξία της όλης υπόθεσης είναι το ότι υπάρχει αδιάλειπτη και συνεχής παρουσία της μεταλλευτικής στην περιοχή μας από τότε μέχρι σήμερα.

Πάντως η κα Μάλαμα το κομματικό της καθήκον το επιτέλεσε… Έβγαλε κι αυτή την εβδομάδα μια ανακοίνωση με δηλώσεις κατά της μεταλλευτικής στην ΒΑ Χαλκιδική… Θα έδινα τον τίτλο «Οι αρχαιότητες και οι γελοιότητες» στην συγκεκριμένη ανακοίνωση! Άντε, να δούμε την επόμενη εβδομάδα τι θα διαβάσουμε…

 

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ κ. ΜΑΛΑΜΑ