Χρήστος Μπαλάσκας: Το έργο των Σκουριών θα βάλει ξανά την Ελλάδα τον μεταλλουργικό χάρτη

Ο κ. Χρήστος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold τόνισε ότι η συνεισφορά του εξορυκτικού και μεταλλευτικού κλάδου φτάνει στο 3% άμεσα και η προστιθέμενη αξία αγγίζει το 5%. Αυτή τη στιγμή υποστηρίζει 20 χιλιάδες άμεσες και 80 χιλιάδες έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην επένδυση από το 2012 της Eldorado Gold που έχει φτάσει το 1 δισ. δολάρια με την εταιρία να σκοπεύει να επενδύσει ακόμη 2 δισ. Επενδύσεις στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο και για επενδύσεις σε άλλους κλάδους, τα κεφάλαια που επενδύονται να λειτουργήσουν ως μοχλός για έργα αναβάθμισης των οδικών δικτύων, των επικοινωνιών, ακόμη και για επενδύσεις σε εναλλακτικές τουριστικές δομές και για υποστήριξη της εκπαίδευσης, τόνισε ο κ. Μπαλάσκας.

Επίσης, έκανε αναφορά στις δραστηριότητες στα μεταλλεία Κασσάνδρας αλλά και στο περίφημο έργο των Σκουριών όπου έχει κατασκευαστεί το 50% και η υπόλοιπη επένδυση ύψους 680 εκατ. ευρώ θα αξιοποιήσει ένα πρώτης κλάσεως κοίτασμα που θα βάλει ξανά την Ελλάδα στο μεταλλουργικό χάρτη.

Αναφέρθηκε και στα έσοδα ύψους 360 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν για το κράτος.

Ο κ. Μπαλάσκας τόνισε ότι καμιά σοβαρή μεγάλη εταιρεία δε διακινδυνεύει τη φήμη της και όλες επενδύουν τεράστια κεφάλαια για την περιβαλλοντική προστασία και ασφάλεια.

Πρόσθεσε ότι η Eldorado Gold και η Ελληνικός Χρυσός έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση μοναδικών συστημάτων προστασίας του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα στηρίζουν την τοπική κοινωνία καθώς το 90% των εργαζόμενων προέρχεται από εκεί, ενώ μέχρι σήμερα οι τοπικοί προμηθευτές έχουν επωφεληθεί με 130 εκατ. ευρώ.

Για την επόμενη ημέρα ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι η εταιρεία του είναι ικανοποιημένη με τη συνεργασία με το Υπουργείο, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για την επένδυση ώστε να μπει σε διαδικασία εκκίνησης.

Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με την Πολιτεία και το Υπουργείο ώστε να θωρακιστεί το περιβάλλον και να γίνουν ακόμη καλύτεροι οι περιβαλλοντικοί όροι ώστε να προστατευτεί η επένδυση που θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 χρόνια.

Ταυτόχρονα η εταιρεία εξετάζει τρόπους για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου και πως οι περιβαλλοντικές και άλλες άδειες θα δίνονται απρόσκοπτα.

«Είμαστε σε καλό δρόμο να το λύσουμε αυτό» κατέληξε.

[ΠΗΓΗ: http://bankingnews.gr, 9/10/2019]