Ανεβάζει τον πήχη η Eldorado Gold

Αναθεώρηση στόχων στην ελληνική αγορά

Σε επανεκτίμηση προς τα πάνω των επιδόσεών της στην Ελλάδα προχώρησε, μεταξύ άλλων, η Eldorado Gold. Όπως τόνισε η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωσή της, ο στόχος της παραγωγής για το μέχρι τώρα αξιοποιήσιμο κοίτασμα της Ολυμπιάδας αυξάνεται από τους 1.200 τόνους μεταλλεύματος (συμπύκνωμα χρυσού, μολύβδου, ψευδαργύρου) στους 1.900 τόνους.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η κινητικότητα της εταιρείας προς την επανέναρξη των εργασιών στο εργοτάξιο των Σκουριών, που είχε «παγώσει» από το 2017. Ήδη, μετά την απόκτηση των αδειών που εκκρεμούσαν, η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής, προχωρά στην ανάθεση σε εργολάβο, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα δόμησης του εργοστασίου.

Η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε επένδυση που σχετίζεται με τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις και την υλοποίηση υποστηρικτικών κατασκευών για την επανεκκίνηση του project των Σκουριών. Όπως τονίζεται, η επανεκκίνηση του έργου στις Σκουριές είναι αλληλένδετο με την εξασφάλιση της άδειας δόμησης του κτηρίου του εργοστασίου εμπλουτισμού.

Η επένδυση στη Θράκη

Επίσης προχωρούν οι συζητήσεις και για την επένδυση της καναδικής εταιρείας στη Θράκη και συγκεκριμένα στο Πέραμα Έβρου. 

Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 84η ΔΕΘ, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Eldorado Gold για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στη Θράκη. 

Να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει καταθέσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο στο Πέραμα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά η έγκρισή της εκκρεμεί. 

Οι εκτιμήσεις    

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, το κοίτασμα του Περάματος μπορεί να δώσει ως τελικά προϊόντα 560.000 ουγκιές χρυσού, 257.000 ουγκιές αργύρου και 3.250 τόνους χαλκού. Προβλέπεται ότι η συνολική επένδυση από την ανάπτυξη του έργου θα ανέρχονταν σε 660 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το Πέραμα, η Eldorado Gold έχει μεταλλευτικά δικαιώματα και στις Σάππες, τα κοιτάσματα της οποίας έχουν αποθέματα της τάξης των 474.000 ουγκιών χρυσού, 250.000 ουγκιών αργύρου και 3.000 τόνων χαλκού.  

{Φωτό: REUTERS / ALEXANDROS AVRAMIDIS}

[ΠΗΓΗ: https://m.naftemporiki.gr/, της Λ. Καλαμαρά, 11/9/2019]