Διεθνείς αστάθμητοι παράγοντες επηρεάζουν τον εξορυκτικό κλάδο

Ποικιλομορφία αποτελεσμάτων εμφάνισαν κατά το 2018 οι αγορές των ορυκτών πρώτων υλών (ΟΠΥ) διεθνώς και τα καθετοποιημένα προϊόντα τους, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) κατά το 2018, το υψηλά κόστη των θαλάσσιων ναύλων, καυσίμων και γενικότερα ενέργειας, καθώς και η ιδιαίτερα χαμηλή ισοτιμία της τουρκικής λίρας σε σχέση με τα ισχυρά νομίσματα (τα τουρκικά εξορυκτικά προϊόντα είναι σημαντικός ανταγωνιστής των ελληνικών) καθόρισαν τη διεθνή αγορά των εξορυκτικών προϊόντων, βάσει έκθεσης δραστηριοτήτων του Συνδέσμου. Όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΣΜΕ, και το 2019 καταγράφεται συνέχεια αυτών των δεδομένων, ωστόσο παρατηρείται εξισορρόπηση στις τιμές των μετάλλων λόγω περιορισμού κατανάλωσης και χρηματοδότησης του μεταλλευτικού κλάδου στο πλαίσιο της Ε.Ε., αλλά και λόγω Κίνας.

Όπως τονίζεται, το πρώτο εξάμηνο του 2018 συνέχισε τους περιορισμούς παραγωγής σε πολλά μεταλλικά προϊόντα για περιβαλλοντικούς λόγους, επηρεάζοντας τη ζήτηση και τις τιμές στη διεθνή αγορά. Το δεύτερο εξάμηνο του 2018, η Κίνα σταμάτησε τους περιορισμούς, θέτοντας σταδιακά σε λειτουργία τα εργοστάσιά της, αντιστρέφοντας την εικόνα του πρώτου εξαμήνου. Έτσι τα μέταλλα και τα συμπυκνώματα βρίσκονται σε συνεχή πτώση τιμών.

Σύμφωνα με τον ΣΜΕ, σε ό,τι αφορά την ελληνική παραγωγή μεταλλικών ορυκτών το 2018, παρατηρήθηκε μείωση έναντι του 2017 λόγω δύσκολων αντικειμενικών συνθηκών που δημιούργησαν προβλήματα στην προχώρηση των εξορυκτικών έργων. Τα βιομηχανικά ορυκτά εμφάνισαν μικτή εικόνα ως προς τα οικονομικά τους αποτελέσματα, σε μικρές όμως αυξομειώσεις πωλήσεων έναντι του 2017. Εξαίρεση αποτέλεσε ο τομέας του μπετονίτη, όπου εμφάνισε το 2018 ρεκόρ πωλήσεων. Τα μάρμαρα συνέχισαν την καλή τους πορεία με αισθητή βελτίωση αποτελεσμάτων

έναντι του προηγούμενου χρόνου, μιας και το ελληνικό λευκό μάρμαρο είναι πλέον περιζήτητο στις διεθνείς αγορές.

Ο τομέας της τσιμεντοβιομηχανίας, που αποτελεί βασικό καταναλωτή ελληνικών ΟΠΥ για μία ακόμη χρονιά, συνέχισε να υπάρχει και να αναπτύσσεται χάρη στις εξαγωγές. Η ελληνική κατανάλωση τσιμέντου παραμένει απογοητευτική, στο επίπεδο του 1960. Τα αδρανή από την άλλη πλευρά είχαν καλύτερα αποτελέσματα το 2018, έναντι των προβλέψεων και των αποτελεσμάτων του 2017. Οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν από 5% έως 7% έναντι του προηγούμενου χρόνου λόγω ανακατασκευών σε περιφερειακά αεροδρόμια, δημοτικών έργων ασφαλτόστρωσης, έργων στο Δέλτα Φαλήρου, αυξημένης ζήτησης στις Κυκλάδες και γενικότερα αύξησης κατανάλωσης στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Στη Β. Ελλάδα παρατηρήθηκαν σημαντικότατες αυξήσεις λόγω ΤΑΠ και Εγνατίας Οδού. Η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη εμφανίζεται σε ίδια περίπου επίπεδα με το 2017. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος αποτέλεσε μοχλό επενδύσεων με 350-400 εκατ. ευρώ κατά την τριετία 20162018, με συμμετοχή στο ΑΕΠ στο 3%, πωλήσεις 2 δισ., ακαθάριστη προστιθέμενη αξία 1,5 δισ. και αξία εξαγωγών 1,1 δισ. ευρώ.

Προοπτικές 2019

Αναφορικά με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΜΕ, οι ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής ανθρακικού ασβεστίου με τόπους παραγωγής την Κεφαλονιά, την Αττική, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, θα αντιμετωπίσουν μειώσεις στη ζήτηση από τη χαρτοβιομηχανία, αλλά μικρή αύξηση ζήτησης στη γεωργία και την κτηνοτροφία, επίσης παρατηρείται συνεχής συμπίεση τιμών λόγω ανταγωνισμού.

Ο ατταπουλγίτης σημειώνει σημαντική αύξηση πωλήσεων και άνοιγμα στη Μέση και Άπω Ανατολή. Aνταγωνισμός καταγράφεται από μπεντονιτικά υλικά που παράγονται στην Τουρκία σε συνδυασμό με την πτώση της τουρκικής λίρας.

Για το βωξίτη υπάρχουν προοπτικές αύξησης της διεθνούς ζήτησης και πιθανή μείωση τιμών.

Στο πρώτο τετράμηνο του 2019 η πορεία του αλουμινίου ήταν όμοια με το 2018. Ξεκίνησαν πάλι την παραγωγή τους τα κινεζικά εργοστάσια, μετά την παύση για περιβαλλοντικούς λόγους. Η συνεχιζόμενη πτώση ισοτιμίας τουρκικής λίρας/ευρώ καθιστά το ελληνικό προϊόν του γύψου ιδιαίτερα ακριβό.

Στην κίσσηρη αναμένεται μικρή αύξηση ζήτησης και σταθερές τιμές καθώς και εντονότερος ανταγωνισμός παραγωγών. Στα μικτά θειούχα η διεθνής ζήτηση αναμένεται σταθερή, σταθερές αναμένονται και οι τιμές. Στο νικέλιο πιθανολογείται πτώση τιμών λόγω επανεκκίνησης των εργοστασίων της Κίνας. Σε λευκόλιθο, δίπυρο μαγνησία και πυρίμαχες μάζες αναμένεται εξισορρόπηση της ζήτησης και των τιμών έναντι του 2018. Στο μάρμαρο αναμένεται πολύ μεγάλη ζήτηση ειδικά του λευκού μαρμάρου κυρίως από Κίνα, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Αραβικές Χώρες, ΝΑ Ασία, Βραζιλία. Από την άλλη πλευρά στα ασβεστολιθικά αδρανή αναμένεται πιθανή μείωση παραγωγής λόγω μη καινούργιων έργων.

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, της Λέττας Καλαμαρά, από www.naftemporiki.gr , 12/8/2019]