Επιτέλους! Να μάθει ο κόσμος την “αλήθεια”…

Από χθες διαβάζω στο antigoldorg και σε άλλα «αλληλέγγυα» site ταυτόχρονα πως «Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, το ντοκιμαντέρ «ELDORADO – The Struggle for Skouries» των Leopold Helbich και Wasil Schauseil, είναι πλέον διαθέσιμο για όλους».

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο περίμενα αυτό το ντοκιμαντέρ… Να σκεφθείτε δεν πήγα φέτος διακοπές μήπως και βγει μέσα στον Αύγουστο –όπως και έγινε–, και χάσω…

Να θυμηθούμε πως το «ELDORADO – ο αγώνας για τις Σκουριές» διαφημίζεται ως «ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των πολιτών ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή στο μεγαλύτερο εξορυκτικό έργο στην Ευρώπη» (!!!).

Όπως μας θυμίζει και ο Τόλης, η παραγωγή χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους τους θεατές, οι οποίοι είχαν και το προνόμιο να δουν πρώτοι την ταινία, μέσω καμπάνιας στην ιστοσελίδα indiegogo, με 150 δωρεές να καλύπτουν το 102% της παραγωγής. 

Θυμάμαι την έκκληση του Τόλη τον Δεκέμβριο του 2017 για να δώσουν τον οβολόν τους οι απανταχού antigold και αλληλέγγυοι για να γυριστεί «Ένα νέο ντοκιμαντέρ για την υπόθεση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική»!!! Μας σύστηνε μάλιστα και τους δημιουργούς: «Οι δύο κινηματογραφιστές δημιουργοί, Leopold Helbich και Wasil Schauseil, δουλεύουν πάνω σε αυτό το ντοκυμαντέρ εδώ και περίπου ένα χρόνο. Έχουν ήδη συγκεντρώσει ένα εκτενέστατο υλικό και τα χρήματα χρειάζονται για το τελικό στάδιο της παραγωγής, ώστε η ταινία να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018».

Οι δύο Γερμανοί «δημοσιογράφοι» (και γνωστοί κινηματογραφιστές-ακτιβιστές) Leopold Helbich και Wasil Schauseil, είναι αυτοί που –αν θυμάστε–, διαμαρτυρήθηκαν (με τη βοήθεια του πανταχού παρόντα «δημοσιογράφου» Νικητόπουλου) για «αστυνομική αυθαιρεσία», όταν διώχθηκαν από τις Σκουριές κατά την προσπάθειά τους να σηκώσουν drone πάνω από το έργο, δηλαδή πάνω από ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Είχαμε γράψει για το περιστατικό στις 29/9/2017 και είχαμε σχολιάσει πως «Δεν γνωρίζω το τι διαμείφθηκε με τους αστυνομικούς στις Σκουριές –αφού δεν έχουμε και τις δύο εκδοχές–, αλλά σίγουρα μπορώ να μαντέψω τις προθέσεις των δύο κινηματογραφιστών…».

Μας έλεγε τότε ο Τόλης πως το ντοκιμαντέρ «καταγράφει την αντίσταση και την ποινικοποίηση του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη από την Ελληνική κυβέρνηση, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων ιδεών που βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια από τις πλέον χτυπημένες από την κρίση χώρες της Ευρώπης». Τις γνωστές, άρες μάρες, κουκουνάρες… Αλλά το ζουμί της υπόθεσης δεν είναι εδώ… Με περηφάνεια ο Τόλης δήλωνε πως «Ως «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» έχουμε τη χαρά να  είμαστε «επίσημοι συνεργάτες» του νέου ντοκιμαντέρ, μαζί με τη SOMO, την Ολλανδική ΜΚΟ που αποκάλυψε το σκάνδαλο φοροαποφυγής της Eldorado.». 

Για να θυμηθούμε όμως, η SOMO προέρχεται από κινήματα και από την ριζοσπαστική αριστερά, ακόμα και Ολλανδοί δημοσιογράφοι αναρωτιούνται για τα πεπραγμένα της, και υπάρχει διαφωνία και με το ίδιο το Ολλανδικό κράτος που την χρηματοδοτεί. Μιλάμε για την Ολλανδική SOMO, μια εταιρεία ΜΚΟ η οποία δηλώνει «ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός έρευνας σε θέματα κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά». Από το 1973, η οργάνωση ερευνά τις πολυεθνικές εταιρείες και τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, κύριος χρηματοδότης της είναι η Ολλανδική κυβέρνηση, η οποία για το 2013 π.χ., έδωσε 2.434.896 ευρώ στο σύνολο των 3.064.323του προϋπολογισμού της SOMO, ποσοστό που αγγίζει το 80%. Που ακούστηκε ΜΚΟ κατά της διαφθοράς να χρηματοδοτείται από κυβέρνηση! Άλλοι χρηματοδότες της είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και διάφοροι αναπτυξιακοί οργανισμοί και funds. Το γεγονός ότι η SOMO δεν φαίνεται να αναλαμβάνει project δωρεάν, αλλά αναλαμβάνει μεμονωμένους πελάτες επί πληρωμή (το 6% των εσόδων της προέρχεται από εταιρικούς πελάτες) σε συνάρτηση ότι συνεργάζεται με άλλες ΜΚΟ δίνει την αίσθηση ότι η συγκεκριμένη εταιρεία προωθεί τα συμφέροντα της Ολλανδικής εξωτερικής πολιτικής, και βέβαια τα συμφέροντα Ολλανδικών εταιρειών.

Στο σήμερα τώρα, τι νόημα έχει αυτό το ντοκιμαντέρ πλέον; Μόνο σαν αρχειακό υλικό για να θυμόμαστε την μπουρδολογική antigold επιχειρηματολογία και για να θαυμάζουμε τον αρχέγονο Τόλη να φιλοσοφεί on camera… Κατά τα άλλα, ούτε σοβαρό κίνημα υπάρχει, ούτε συριζαίοι να υποστηρίξουν την αποεπένδυση της ΒΑ Χαλκιδικής… Και ένα ντοκιμαντέρ από τα παλιά δεν φέρνει την –antigold– άνοιξη…