Πρωτοβουλία για ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στις Σκουριές από την κυβέρνηση

Κυβέρνηση και εταιρεία θα συγκροτήσουν μεικτή επιτροπή που θα εξετάσει τις εκκρεμότητες.

Μικτή επιτροπή που θα εξετάσει τα εκκρεμή περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά προκειμένου να ξεπαγώσει η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές συστήνεται από ειδικούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της εταιρείας. Αυτό αποφασίστηκε στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο μεταξύ του Κώστα Χατζηδάκη και του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Τζώρτζ Μπέρνς.

Η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο είναι δεδομένη. Αυτό επισημάνθηκε στη συνάντηση όπου φυσικά τονίστηκε πως όλα πρέπει να γίνουν με σεβασμό όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί επανειλημμένως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης άλλωστε αναφέρθηκε στο θέμα των Σκουριών στην προγραμματική του ομιλία στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «Η αξιοποίηση επίσης του ορυκτού και μεταλλευτικού μας πλούτου, με έμφαση στην περίπτωση των Σκουριών της Χαλκιδικής, όπου δίνουμε προτεραιότητα».

Σύμφωνα με πηγές της Eldorado Gold, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την επένδυση.  Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή περιβαλλοντικά και αδειοδοτικά θέματα, ενώ όπως σημειώνουν πλέον δεν υπάρχει ο «τοίχος» που μέχρι πρότινος συναντούσε η εταιρεία.

Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης αφορούσαν μια σειρά από εναπομείνασες άδειες ρουτίνας, προσθέτουν, διευκρινίζοντας όμως ότι η χορήγησή τους είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του έργου.

Αυτή τη στιγμή τελούν σε αναμονή η τροποποίηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών, η μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων, η αναθεώρηση της πολεοδομικής άδειας για το εργοστάσιο των Σκουριών, η τροποποίηση του προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης για τον χώρο απόθεσης των Σκουριών, και η τεχνική μελέτη μεταλλουργίας του Μαντέμ Λάκκου.

Σημειώνεται ότι έναν και πλέον χρόνο από τον Απρίλιο του 2018, οπότε και η Διαιτησία δικαίωσε την Ελληνικό Χρυσό, ελάχιστα πράγματα έχουν προχωρήσει, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, η καναδική εταιρεία είχε αποστείλει εξώδικο προς το Δημόσιο ζητώντας αποζημίωση ύψους 750 εκατ ευρώ για ζημιές που έχει υποστεί από τις συνεχείς καθυστερήσεις

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr, 23/7/2019]