Eldorado Gold: Το ξεπάγωμα της επένδυσης 1 δις ευρώ αναμένει η αγορά

Σε σταδιακή απεμπλοκή αναμένεται να οδηγηθεί, μετά και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων των νέων υπουργών, η μεγαλύτερη επένδυση, άνω του 1 δισ. ευρώ, στον εγχώριο ορυκτό πλούτο που αφορά την εξόρυξη και κατεργασία χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Βορειοανατολική Χαλκιδική από τον καναδικό όμιλο Eldorado Gold.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση έχει κάνει λόγο, πολλές φορές, για μία από τις μεγαλύτερες “παραγωγικές επενδύσεις της χώρας”, όπως και για “αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον”. Εξάλλου, η θετική στάση του κυβερνώντος κόμματος έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της μετοχής της Eldorado Gold σε ποσοστό 47,64% τον τελευταίο μήνα, μετά, δηλαδή, και την επικράτησή του στις Ευρωεκλογές. Χθες, η τιμή της ELD εμφάνισε υψηλό έτους, καθώς έφθασε να διαπραγματεύεται σε 6,43 δολάρια ανά μετοχή, έχοντας, βέβαια, υποστεί σημαντικές απώλειες τα τελευταία χρόνια, λόγω του “παγώματος” του ελληνικού σκέλους των επενδύσεών της.

Restart

Ωστόσο, η απόφαση της Eldorado Gold να τηρήσει στάση αναμονής, υπερασπίζοντας, παράλληλα, τα δικαιώματά της, που στηρίζονται και σε 18 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενδέχεται να  βγάλει από το αδιέξοδο την καναδική εταιρεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών, τα κέρδη ανά μετοχή της Eldorado Gold θα εμφανίσουν ρυθμό ανάπτυξης σε ποσοστό 561,9% μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Η μετοχή της έχει αυξηθεί 8,87% την τελευταία εβδομάδα, 47,64% τον τελευταίο μήνα και 34,33% το τελευταίο τρίμηνο.

Πάντως, η εταιρεία διατηρεί σε κατάσταση συντήρησης την επένδυσή της στις Σκουριές, καθώς η απελθούσα κυβέρνηση δεν προχώρησε στην έγκριση αδειών ρουτίνας, δηλαδή της τροποποιητικής άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού, της μετεγκατάστασης των αρχαιοτήτων και της επικαιροποίησης της πολεοδομικής άδειας για το εργοστάσιο των Σκουριών. 

Σε καθεστώς συντήρησης διατηρεί και το έργο της στο Πέραμα, καθώς εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και πολλά χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια, η Eldorado Gold έχει περιορίσει τη δραστηριότητά της, κυρίως στο ορυχείο της Ολυμπιάδας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η εμπορική παραγωγή μεταλλεύματος.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η απεμπλοκή της επένδυσης στις Σκουριές, θα οδηγήσει, σταδιακά, στην επιστροφή στην κανονικότητα και τον καναδικό όμιλο του οποίου η δραστηριότητα στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 42% της λειτουργικής καθαρής αξίας του ενεργητικού του. Ωστόσο, το “πάγωμα” της επένδυσης από το ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει στην εταιρεία ζημιά της τάξης των 750 εκατ., ποσό που διεκδικεί η Eldorado από την ελληνική πολιτεία μέσω εξώδικης αίτησης πληρωμής.

Από την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει, επίσημα, καθήκοντα και ο νέος Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος που έχει αναφέρει ότι προτεραιότητα ενός δημάρχου “δεν είναι να πολεμάει ή να υποστηρίζει μια εταιρεία”.  Υιοθετεί, δηλαδή, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς μία πιο ενωτική προσέγγιση, σε σχέση με τον απερχόμενο Δήμαρχο Γιώργο Ζουμπά που υπήρξε στέλεχος του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

To project στην πλήρη ανάπτυξή του θα δημιουργήσει 1.000 επιπρόσθετες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και κατά μέσο όρο 700 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή, τουλάχιστον, λειτουργία του. Η εταιρεία υπολογίζεται ότι κατά τα 25 χρόνια λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας, οι επενδύσεις της θα  δημιουργήσουν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και θα αποφέρουν 1,5 δισ. ευρώ σε πληρωμές εργαζομένων, 3 δισ. ευρώ σε πληρωμές προς Έλληνες προμηθευτές, 1 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους για το ελληνικό κράτος, 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια έσοδα εξαγωγών και 80 εκατ. σε επενδύσεις στην κοινωνία.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 9/7/2019]