Eldorado: Πιο κοντά στο restart για την επένδυση του 1 δις

Ισχυρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα επιδιώκει να στείλει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση και με την επανέναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, στον εγχώριο ορυκτό πλούτο, που υλοποιεί ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold μέσω της θυγατρικής του “Ελληνικός Χρυσός”. Όπως εξάλλου ανέφερε, κατά την πρόσφατη τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, η απεμπλοκή του έργου της Eldorado στις Σκουριές αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Πού βρίσκεται όμως σήμερα η επένδυση;

Στις Σκουριές ο σχεδιασμός της Eldorado Gold περιλαμβάνει την επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη, όπως και την υλοποίηση εργοστασίου εμπλουτισμού. Ωστόσο, το συγκεκριμένο έργο έχει ανασταλεί, καθώς το ελληνικό Δημόσιο αρνείται να χορηγήσει σειρά αδειών ρουτίνας, δηλαδή την τροποποιητική άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού, της μετεγκατάστασης των αρχαιοτήτων και της επικαιροποίησης της πολεοδομικής άδειας για το εργοστάσιο των Σκουριών. Αυτή δε η κωλυσιεργία έχει προκαλέσει, κατά την Eldorado Gold, ζημιές –συμπεριλαμβανομένων εξόδων και διαφυγόντων κερδών– ύψους 750 εκατ. ευρώ, ποσό που διεκδικεί, μέσω εξωδικαστικής αίτησης πληρωμής, από το ελληνικό Δημόσιο. 

Όλα αυτά όταν η εταιρεία έχει δικαιωθεί από το διαιτητικό δικαστήριο –το Δημόσιο υποστήριζε ότι ήταν ελλιπής και παραβίαζε τη σύμβαση μεταβίβασης– αναφορικά με την τεχνική μελέτη για τη Μεταλλουργική Μονάδα Μαντέμ Λάκκου στην οποία θα πραγματοποιείται η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών. Το “μωσαϊκό” των δικαστικών δικαιώσεων της επένδυσης περιλαμβάνει και 18 θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία έχει αναγκαστεί να περιορίσει τη δραστηριότητά της κυρίως στο ορυχείο της Ολυμπιάδας όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η εμπορική παραγωγή μεταλλεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καθεστώς συντήρησης έχει θέσει και το έργο της στο Πέραμα, όπου εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και πολλά χρόνια.

Η άνοδος της μετοχής

Το “μωσαϊκό” των δικαστικών δικαιώσεων της Eldorado Gold, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης για απεμπλοκή του έργου, τροφοδοτούν την πορεία ανόδου της μετοχής του καναδικού ομίλου, η οποία καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά. Τον τελευταίο μήνα η μετοχή (EGO) έχει ενισχυθεί σε ποσοστό άνω του 48%, έχοντας αυξηθεί περίπου σε ποσοστό 9% και35% την τελευταία εβδομάδα και το τελευταίο τρίμηνο, αντίστοιχα.

Την περασμένη Δευτέρα εμφάνισε υψηλό έτους (6,43 δολάρια), το οποίο κατέρριψε τις επόμενες ημέρες, με την τιμή της EGO να διαμορφώνεται σε 6,55 δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών, τα κέρδη ανά μετοχή της Eldorado Gold θα εμφανίσουν ρυθμό ανάπτυξης σε ποσοστό 561,9% μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Σημειώνεται ότι το έργο στις Σκουριές υπολογίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των άνω των 25 ετών λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας, θα δημιουργήσει 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με το αποτύπωμά του να τοποθετείται σε 1,5 δισ. ευρώ σε πληρωμές εργαζομένων, 3 δισ. ευρώ σε πληρωμές προς Έλληνες προμηθευτές, 1 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους για το ελληνικό κράτος, 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια έσοδα εξαγωγών και 80 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις στην κοινωνία.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 14/7/2019]