Η συνεισφορά των ορυκτών στη ζωή μας

Η μεταλλευτική βιομηχανία αποτελεί έναν παραγωγικό κλάδο για τον οποίο επικρατούν παγκοσμίως ποικίλες απόψεις. Ακόμα και στην Ελλάδα όπου το υπέδαφος της χώρας μας είναι κατά γενική ομολογία πλούσιο σε ορυκτά, η περιορισμένη γνώση γύρω από την προσφορά και τα οφέλη του κλάδου προς την κοινωνία μας δυσχεραίνει την αναγνώρισή του.

Πάντως η αλήθεια είναι πως από τη δημιουργία του ο άνθρωπος πορεύεται με αυτά και εξελίσσεται με τη βοήθεια τους. Ορυκτά όπως ο χρυσός, το ασήμι, ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός, διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας ακόμη κι αν δεν το γνωρίζουμε. Επηρεάζουν την ζωή μας με ποικίλους τρόπους, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας μέσα από διάφορους τομείς όπως ιατρική, κατασκευές,  τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και ενέργεια. Ας γνωρίσουμε περισσότερα για τον κόσμο των μετάλλων.

Χρυσός

Σχεδόν όλος ο χρυσός στη Γη προέρχεται από κομήτες και αστεροειδείς που βομβάρδισαν τον πλανήτη μας πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Η πιο πρωτοποριακή, ουσιαστική εφαρμογή του χρυσού συναντάται στην ιατρική. Με τον χρυσό διευκολύνεται η καταπολέμηση του καρκίνου χάρη σε νέες θεραπείες που συνδυάζουν νανοτεχνολογία και λέιζερ, βλάπτοντας μόνο τα καρκινικά κύτταρα και αφήνοντας ανεπηρέαστους τους υγιείς ιστούς. Χάρη στην υψηλή του αγωγιμότητα είναι απαραίτητο ορυκτό σε πολλές από τις συσκευές που χρησιμοποιεί ο καθένας μας καθημερινά, όπως σε υπολογιστές, τηλεοράσεις, smartphone, οικιακές συσκευές, οθόνες αφής και συσκευές μνήμης flash.

Χαλκός

Ο καλύτερος αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας μετά το ασήμι, εξαιρετικά ανθεκτικός στη διάβρωση και τη διαμορφωσιμότητα, με υψηλή θερμική αγωγιμότητα και αντιμικροβιακές ιδιότητες είναι ο χαλκός, το πρώτο μέταλλο που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος πριν από 10.000 χρόνια. Σχεδόν όλη η παραγωγή του, συγκεκριμένα τα 2/3, χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικές εφαρμογές. Σε καλωδιώσεις οικιακού και βιομηχανικού τύπου, στο εσωτερικό συσκευών, αλλά και σε καλωδιώσεις οχημάτων και μεταφορικών μέσων. Ο ψηφιακός κόσμος βασίζεται στον χαλκό μιας και είναι απαραίτητος στην κατασκευή για πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων στα microchip και στους επεξεργαστές των έξυπνων συσκευών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης καθημερινότητας.

Μόλυβδος

0 μόλυβδος συναντάται συχνά στις κατασκευές, ενώ ενισχύει τα καύσιμα των αεροσκαφών, γεγονός που τον καθιστά αναγκαίο για τις σημερινές μετακινήσεις και τον σύγχρονο τρόπο διαβίωσής μας. Τροφοδοτεί το αυτοκίνητο με ενέργεια και αποτελεί το βασικό συστατικό της μπαταρίας σε οχήματα κάθε τύπου. Βρίσκεται σε μπαταρίες τελευταίας τεχνολογίας, καινοτόμες, αξιόπιστες και βιώσιμες, στις οποίες αποθηκεύεται η ενέργεια των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ασήμι

Ένα βαρύ, σπάνιο και με έντονη μεταλλική λάμψη ορυκτό, με το οποίο συμβιώνουμε είναι το ασήμι. Η πιο γνωστή χρήση του αργύρου είναι για την κατασκευή νομισμάτων από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Ανήκει στην οικογένεια των πολύτιμων μετάλλων γι αυτό πολλοί το χρησιμοποιούν ως μέσο αποταμίευσης, αφού διατηρεί την αξία του σε οικονομικά δύσκολες εποχές. Χάρη στις αντιβακτηριακές του ιδιότητες το χρησιμοποιούμε καθημερινά μέσω απορρυπαντικών και αποσμητικών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί βασικό υλικό για την κατασκευή κοσμημάτων.

Ψευδάργυρος

Από την άλλη πλευρά ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα μέταλλο εξαιρετικά ανθεκτικό με αντιδιαβρωτικές ιδιότητες, απαραίτητο στη διαδικασία του γαλβανισμού του σιδήρου, πολύτιμο για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό του σύστημα. Μία από τις πιο διαδεδομένες και πλέον χρήσιμες μορφές του είναι αυτή του οξειδίου. Συναντάται σε πληθώρα προϊόντων όπως καλλυντικά, αντηλιακές κρέμες, παιδικές λοσιόν, σαπούνια και μεϊκάπ – μεταξύ άλλων. Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή του στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ η χορήγηση του σώζει καθημερινά χιλιάδες ζωές σε υποανάπτυκτες χώρες.

Ανάπτυξη της οικονομίας

Όσα αναφέρονται παραπάνω αποτελούν ορισμένες μονάχα από τις χρήσεις των ορυκτών που συναντάμε καθημερινά. Βάσει αυτών έχουμε οργανώσει τη ζωή μας και το σήμερα θα άλλαζε ριζικά εάν δεν υπήρχαν.

Καίρια προϋπόθεση για την αξιοποίηση τους είναι η εξόρυξη που πραγματοποιείται με υπευθυνότητα, σεβασμό απέναντι στην σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς και τον ίδιο τον άνθρωπο. Άλλωστε αυτό υποστηρίζει διεθνώς ο μεταλλευτικός κλάδος, προσανατολιζόμενος στη βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων.

Με τις αρχές αυτές πορεύεται και η μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold, η οποία συνεχίζει μια μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων στα μεταλλεία Κασσάνδρας στην Χαλκιδική, εξελίσσοντάς την σε μοχλό ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Πρόκειται για μια επένδυση που απασχολεί 2.000 εργαζόμενους και ξεπερνά το 1 δις. δολ., παρέχοντας 5 εκατ. ευρώ έσοδα για το ελληνικό κράτος και 150 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές ετησίως, τα 185 εκατ. εξ αυτών σε Έλληνες προμηθευτές για το 2017.

Στήριξη της απασχόλησης

Η υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας συμβάλλει σημαντικά στην απασχόληση, στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία, όχι μόνο σε εθνικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Ως υπερήφανα μέλη της τοπικής κοινωνίας στην Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει διαχρονικά στην ουσιαστική συνεργασία με τους γείτονές της, ώστε να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Από το 2012 έχει επενδύσει πάνω από 20 εκατ ευρώ σε ανάπτυξη δομών τουρισμού, παιδείας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής μέριμνας, πολιτισμού και αθλητισμού στην περιοχή. Παράλληλα, στηρίζοντας την τοπική απασχόληση και οικονομία συμβάλλει καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής.

[ΠΗΓΗ: ENERGYWORLD, 1/5/2019]