ΔΕΗ: Με βήμα σημειωτόν ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές

Προς παράταση, πριν καλά, καλά ξεκινήσει, οδεύει κι ο δεύτερος διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας εταιρείας αναμένεται να εγκριθούν τα τελικά κείμενα των συμβάσεων για την αγοραπωλησία των μετοχών (SPA) των δύο θυγατρικών εταιριών που συστήθηκαν για την πώληση των προαναφερόμενων σταθμών (Λιγνιτική Μελίτης Α.Ε. και Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.) καλώντας τους υποψήφιους επενδυτές να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές στις 6 Μαίου. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν πως οι διεκδικητές προτίθενται στο να ζητήσουν παράταση της προθεσμίας καθώς λόγω των αργιών του Πάσχα δεν θα προλάβουν να αξιολογήσουν τα συμβατικά κείμενα και να διαμορφώσουν τις οικονομικές τους προτάσεις.

Πάντως, όπως και να’ χει, κύκλοι των υποψήφιων επενδυτών εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες συμβάσεις του προηγούμενου διαγωνισμού, ενώ ήδη έχει προεξοφληθεί η μη υιοθέτηση του μεταβατικού μηχανισμού επιμερισμού ζημιών – κερδών ανάμεσα στη δημόσια εταιρεία και τους νέους ιδιοκτήτες.

Επιπλέον, εντός των επόμενων ωρών, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναρτηθεί στο virtual data room και το κείμενο της συμφωνίας της ΔΕΗ με τους ιδιοκτήτες των ορυχείων της Αχλάδας που εφοδιάζει με λιγνιτη τη μονάδα της Μελίτης. Οπότε οι υποψήφιοι θα πρέπει να μελετήσουν και αυτούς τους όρους για να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Αν και η δημόσια εταιρεία επιμένει πως οι δύο μονάδες μετά και το περασμένο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου είναι πια κερδοφόρες, εντούτοις παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως παραμένουν οι επενδυτικές αβεβαιότητες. Αυτές συμπυκνώνονται στο ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με τις πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στον άνθρακα με αποτέλεσμα οι τιμές του στο Χρηματιστήριο των ρύπων να κινούνται ανοδικά και να σημαδεύουν τα 30 ευρώ ανά τόνο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Επιπλέον, θολό παραμένει και το τοπίο ως προς την έγκριση του μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος των λιγνιτικών μονάδων (ΑΔΙ) από τις Βρυξέλλες.

Η έκβαση του διαγωνισμού πώλησης της Μελίτης και της Μεγαλόπολης παίζει κομβικό ρόλο ως προς την πορεία της ΔΕΗ με δεδομένη και την ιδιαίτερα δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, όπως αποτυπώνουν και τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2018. Αυτά εγκρίνονται σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο και οι εκτιμήσεις θέλουν να είναι ζημιογόνα. Η ρευστότητα της εταιρείας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και παρά τις όποιες ενέσεις… για την τόνωσή της επιδιώκει η κυβέρνηση δεν δίνουν μακροπρόθεσμη πνοή στην εταιρία.

Σημειώνεται ότι η εταιρία έλαβε πρόσφατα 550 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή έναντι της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος από τους φορείς του δημοσίου, η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει το δρόμο με τροπολογία για τη διεκδίκηση παλιότερων ποσών πριν το 2012 από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, ενώ και η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών που μπορεί να αποφέρει έσοδα της τάξης των 300 – 400 εκατ. ευρώ φαίνεται να μην αρκούν για τη βιωσιμότητα της αν δεν επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

 

[ΠΗΓΗ: https://sofokleous10.gr, 23/4/2019]